Cannes hovedprogram med dansk islæt

CANNES. To dansk koproducerede film er udtaget til Hovedkonkurrencen og sideprogrammet Un Certain Regard.

Cannes Festivalen meldte i dag årets hovedprogram ud, og ingen dansk film blev præsenteret i hovedkonkurrencen. Dog er der danske filmkræfter med på Joachim Triers norske spillefilm "Louder than Bombs", som er dansk koproduceret. Det gælder også for Grímúr Hákonarsons islandske spillefilm "The Rams", som præsenteres i sideprogrammet Un Certain Regard. Festivalen afholdes 13.-24. maj.

Louder than Bombs

Tre år efter fotografen Isabelle Reeds død i det som tilsyneladende var en bilulykke, er enkemanden Gene nødt til at fortælle sin yngste søn Conrad, hvad der egentlig hændte. Gene beder sin ældste søn Jonah komme hjem for at hjælpe sig, men i stedet vender Jonah sig mod ham. Jonah har sin egen erindring om sin mor og er ikke villig til at opgive den.

"Louder than Bombs" er en norsk-dansk-fransk koproduktion indspillet i New York med Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg og Devin Druid i de store roller. Filmen er koproduceret af Mikkel Jersin og Bo Ehrhardt for Nimbus Film med koproduktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut. 

"Det er vel nok den allerbedste start 'Louder than Bombs' kan få. Hvad der gør filmen helt særegen, er Joachim Triers personlige nordiske aftryk i en amerikansk kontekst," siger Mikkel Jersin, der har arbejdet på projektet i snart tre år som koproducer.

"Joachim og klipperen, danske Olivier Bugge Coutté, har klippet filmen her hos Nimbus Film, så jeg har fulgt en stor del af den kreative proces på nærmeste hold. Jeg har set, hvordan et filmhold bestående af folk fra mange lande har arbejdet tæt sammen for at indfri en fælles vision. Med 'Louder than Bombs' er netop den disciplin lykkedes fantastisk godt, og det har været enormt givende for filmen."

Hvor vi i Danmark er forvænte og har haft film med i hovedkonkurrencen hvert andet-tredje år igennem en årrække, er det første gang siden 1979, at vores naboland har en spillefilm med.

Filmens visuelle effekter er udført af danske Ghost VFX. Den norske producent er Thomas Robsahm for Motlys.

Rams_Foto_Sturla_Brandth_Gr
Grímúr Hákonarsons "The Rams". Foto: Sturla Brandth Grøvlen.

The Rams

I en fjern islandsk dal passer Kiddi og Gummi deres fåreflokke, som er af gammel afstamning og anses for at være blandt landets fineste. De er brødre, men har ikke talt sammen i årtier. Da en dødelig sygdom bryder ud i Kiddis flok, er alles liv i dalen truet. De to giver dog ikke op uden videre og søger hver deres løsning: Kiddi med sin riffel og Gummi med sit gode hoved.

Grímúr Hákonarsons "The Rams", som er udtaget til Un Certain Regard, er en islandsk-dansk koproduktion optaget på Island. Filmen er koproduceret af Ditte Milsted og Jacob Jarek for Profile Pictures med koproduktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

"Det har været fantastisk at koproducere 'The Rams'," siger Ditte Milsted. "Jacob Jarek og jeg har haft et tæt og ærligt samarbejde med den islandske producer Grímar Jónsson, og det har lagt grobunden for et forhåbentligt langt og vedvarende samarbejde mellem os. Især har det været vigtigt for os, at den islandske instruktør og producer har udtrykt stor tilfredshed med det danske bidrag til filmen – ikke mindst vores fotograf Sturla Brandth Grøvlen og belysningsmester Aslak Lytthans. Den prestigefulde udtagelse til Un Certain Regard giver os endnu mere blod på tanden til at arbejde videre med vores næste koproduktioner."

Norske Sturla Brandth Grøvlen er bosat i Danmark og arbejder i filmbranchen her. Han afsluttede sin uddannelse fra Den Danske Filmskole i 2011 fra samme årgang som Milsted og Jarek og for øvrigt Mikkel Jersin. Aslak Lytthans har sat sit præg på en lang række danske film siden 1990. 

Hovedrollerne spilles af Sigurdur Sigurjónsson and Theodór Júlíusson. Grímar Jónsson har produceret for islandske Netop Films.

Dansk deltagelse i Cannes 2015 

Festivalen har endnu kun udmeldt en del af programmet.

  • Sofie Nørgaard Kampmarks korte animationsfilm "Tsunami" er udtaget i serien Cinéfondation.
  • Den norske spillefilm "Louder than Bombs", som er dansk koproduceret af Nimbus Film, er udtaget til Hovedkonkurrencen.
  • Den islandske spillefilm "The Rams", som er dansk koproduceret af Profile Pictures, er udtaget til Un Certain Regard.