Carl Th. Dreyers 'Ordet' vises i Berlin

Berlin 2019. En nyrestaureret udgave af Carl Th. Dreyers mest kendte og populære film 'Ordet' får verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin.

’Ordet’ er udtaget til den retrospektive serie Berlinale Classics på Berlinalen, der løber af stablen 7.–17. februar 2019.

Filmen vandt både Guldløven for bedste film i Venedig og Golden Globe for bedste udenlandske film i 1955. Herhjemme vandt filmen desuden årets Bodil. Da filmen samtidig blev en kommerciel succes, fik Carl Th. Dreyer endelig den længe ventede brede anerkendelse efter sit livslange virke. 
Visuelt er ’Ordet’ en minimalistisk tour de force, hvor både eksteriører og interiører skildres i lange glidende kamerabevægelser.

Premiere i Berlin

Lørdag 9. februar kl. 19.30 med introduktion af Thomas Christensen.

Kontakt: Thomas Christensen, museumsinspektør, thomasc@dfi.dk 
 

Filmen er baseret på Kaj Munks skuespil af samme navn og er optaget på egnen omkring Vedersø, hvor Kaj Munk var præst. Hovedkonflikten udspiller sig mellem den indremissionske Peter Skrædder (Ejner Federspiel) og den grundtvigianske Morten Borgen (Henrik Malberg), samt Borgens ældste søn Mikkel (Emil Hass Christensen), som har forsaget den kristne tro. 

Den eviggyldige tematik omkring nabostrid, naboskab og ønsket om det bedste for sine børn og deres fremtid, står lige så skarpt i dag, som da filmen havde premiere for over et halvt århundrede siden.  

’Ordet’ blev gennemgribende restaureret af Palladium Film i 2008, og den udgave, der nu vises i Berlin, er en videre restaurering, da udviklingen i digitale værktøjer har givet mulighed for især at fjerne en række ridser, der for 10 år siden var umuligt at restaurere.