The Cave går videre i Oscarkapløbet

OSCAR 2020. Feras Fayyads 'The Cave' er kommet igennem nåleøjet som en af de femten titler, der fortsat har chancen for at deltage i Oscarfesten den 9. februar i kategorien for bedste dokumentarfilm. Dansk premiere er sat til 9. januar.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences har forhåndsudtaget en række film i ni kategorier, der går videre i kampen om en nominering til Oscarfesten 2020.

Blandt de femten film i dokumentarkategorien, som er udvalgt fra en liste på 159 titler fra hele verden, er Feras Fayyads danskproducerede 'The Cave' om et underjordisk hospital i Syrien, produceret af Danish Documentary Production.

Samme selskab står som koproducent på den tysk-engelsk-danske 'Aquarela' af Victor Kossakovsky, der også er forhåndsudtaget. 

De fem endelige nomineringer offentliggøres mandag den 13. januar, og Oscarfesten løber af stablen søndag den 9. februar. 

De femten film er: 'Advocate', 'American Factory', 'The Apollo', 'Apollo 11', 'Aquarela', 'The Biggest Little Farm', 'The Cave', 'The Edge of Democracy', 'For Sama', 'The Great Hack', 'Honeyland', 'Knock Down the House', 'Maiden', 'Midnight Family' og 'One Child Nation'.

Årets officielle danske Oscarkandidat, May el-Toukhys 'Dronningen', opnåede ikke en placering på listen over forhåndsudtagede film i kategorien for internationale spillefilm. Se listen over alle film i samtlige kategorier på oscars.org.

Vandt publikumspris i Toronto

'The Cave' vandt Toronto Filmfestivalens Grolsch People’s Choice Award i dokumentarkategorien og har siden modtaget en stribe priser for sin skildring af børnelægen doktor Amani og hendes hold af læger og sygeplejersker i et underjordisk hospital under krigsmarken i Syrien.

Filmen er nomineret til den prestigefyldte dokumentarbegivenhed Cinema Eye Honors Awards i januar i New York. Her bliver filmens hovedperson, Amani Ballour, desuden hædret som en af årets "Unforgettables", der hylder en bemærkelsesværdig hovedperson i dokumentarfilm fra 2019. 

Fayyads forrige film, 'De sidste mænd i Aleppo', modtog en Oscarnominering i 2018 og blev hædret med en lang række priser, blandt andet på Sundance Filmfestivalen og CPH:DOX.

'The Cave' er produceret af Kirstine Barfod og Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production og har modtaget støtte fra blandt andet Filminstituttet, TV 2 Danmark, National Geographic og IMS International Media Support. Dokumentaren får dansk biografpremiere den 9. januar.

Danske Oscarfilm i overblik

Sidste gang en dansk spillefilm blev Oscarnomineret, var i 2017 med 'Under sandet', og i 2018 blev det til en nominering i dokumentarkategorien til Feras Fayyads 'Det sidste mænd i Aleppo'.

Se Filminstituttets Oscaroversigt.