The Cave nomineret til en Oscar

OSCAR 2020. Feras Fayyads danskproducerede 'The Cave' er nomineret til en Oscar som en af fem dokumentarfilm, der skal dyste om den gyldne statuette ved Oscarfesten den 9. februar.

I 2018 opnåede Feras Fayyad en Oscarnominering for 'De sidste mænd i Aleppo' om nødhjælpsarbejdere i Syrien. Nu kan Fayyad gentage succesen, da det amerikanske filmakademi mandag nominerede den syriske instruktørs danskproducerede ’The Cave’ til en Oscar i kategorien for bedste dokumentar. Oscarfesten finder sted den 9. februar.

'The Cave' følger den hektiske hverdag i et underjordisk hospital i Syrien, hvor Amani Ballour dagligt redder liv. Fayyads hold har fulgt hende mellem 2016 og 2018 og dokumenteret dagligdagen på hospitalet – fra det forfærdende til det hverdagsagtige – for at give os et komplet indblik i menneskerne, der er fanget i krigen.

Filmen havde verdenspremiere på Toronto Filmfestival, hvor den vandt en publikumspris. Den er siden hædret blandt andet ved den amerikanske dokumentarfilmfest Cinema Eye Honors med priser til henholdsvis Amani Ballour for hendes medvirken og de danske producere Kirstine Barfod og Sigrid Dyekjær.

Senest er Fayyad blevet nomineret i kategorien for bedste dokumentarinstruktør af den amerikanske instruktørsammenslutning, Directors Guild of America, der afholder deres årlige prisuddeling i Los Angeles den 25. januar.

'The Cave' er produceret for Danish Documentary med støtte fra blandt andet Filminstituttet, TV 2 Danmark, National Geographic og IMS International Media Support.

Filmen er aktuel i danske biografer.

De nominerede

De fem nominerede film i kategorien for Bedste dokumentar er:

  • 'American Factory'
  • 'The Cave'
  • 'The Edge of Democracy'
  • 'For Sama'
  • 'Honeyland'

Danske Oscarfilm i overblik

I 2018 blev det til en nominering i dokumentarkategorien til Feras Fayyads 'Det sidste mænd i Aleppo'. Siden 2013 har fire danske dokumentarfilm været nomineret til en Oscar. 

Sidste gang en dansk spillefilm blev Oscarnomineret, var i 2017 med 'Under sandet'.