Cinemateket i september

I denne måned viser Cinemateket serier med John Cassavetes, Juliette Binoche og film om Jugoslaviens sammenbrud og konflikter på Balkan.

John Cassavetes var en af de første amerikanske filminstruktører, der brød med Hollywoods filmfabrik. I 2009 er det 20 år siden, at independent-filmens fader døde, og han ville være fyldt 80 år. Det fejrer Cinemateket ved at vise hovedparten af hans film og et par af hans skuespilpræstationer, som aldrig før har været vist i Danmark. Journalisten og Cassavetes-kenderen Scott Berman introducerer fire af filmene.

Paris                                                                               


Juliette Binoche – ikon af kød og blod
Et andet filmikon på programmet er den franske skuespillerinde Juliette Binoche. Nogle finder hende sensuel og sexet, andre kølig og utilnærmelig. Døm selv, når Cinemateket viser 11 film med den mangefacetterede skuespillerinde, heriblandt en forpremiere på "Paris" for Cinematekets medlemmer.

Before the Rain                                                                                                                                                      

Der var engang et land
Fra skønhed til krig og konflikter – Jugoslaviens sammenbrud er i fokus i ni film i serien KomplEKS-Jugoslavien. Fra de første films mareridtsskildringer har en ny generation af talentfulde filminstruktører og manuskriptforfattere rejst sig fra kuglernes støv med afdæmpede og eftertænksomme beskrivelser af kamphandlingernes smertelige konsekvenser og efterkrigstidens traumer og håb. Balkan-kender og lektor ved Københavns Universitet Karsten Fledelius introducerer den makedonske Guldløve-vinder "Før regnen".


Red Heroine                                                                                                                                                    

Kampsportfilm med live-musik
De øvrige serier i Cinematekets program tæller Frank Capras film fra 30'erne og kampsportfilm – herunder verdens ældste martial arts-film af spillefilmlængde, "Red Heroine" fra 1929, som vises med live akkompagnement af den sprælske amerikanske trio Devil Music Ensemble. Herudover er der en række særarrangementer, bl.a. Shakespeare-foredrag med efterfølgende visning af Heinz Shall og Svend Gades version af Hamlet med Asta Nielsen i titelrollen.

Rachel Getting Married                                                                                                                                                        

Månedens film 
Gå heller ikke glip af månedens premierefilm, Jonathan Demmes "Rachel Getting Married" med Anne Hathaway i den Oscar-nominerede rolle som misbrugeren Kym, der vender hjem til sin dysfunktionelle familie i anledning af sin søsters bryllup.

Endelig er Cinemateket med, når BUSTER slår dørene op til filmfestival for børn og unge 17.-27. september.

Læs mere om månedens øvrige serier og arrangementer i Cinematekets program.