Cinemateket og 'Danmark på film' sætter fokus på Karen Blixen

CINEMATEKET. Karen Blixen er bredt anerkendt som en af det 20. århundredes vigtigste danske forfattere. I november dykker Cinemateket ned i den elskede og ofte kontroversielle forfatters liv og virke med en omfattende filmserie. 'Danmark på film' har desuden premiere på en kortfilm om baronessen.

I disse år bliver Blixens liv og værk forsket i, genfortalt og fortolket som aldrig før. Det Kongelige Bibliotek har udgivet hidtil hemmelige breve. Flere romaner er kommet fra Tom Buk-Swientys hånd, senest ’Løvinden’ om Karen Blixen som direktør for kaffefarmen, som Nordisk Film planlægger en TV-serie over. 

Det Kongelige Teater har i november premiere på balletten 'Blixen' og producenten Jesper Winge Leisner har en musical om baronessen i støbeskeen, mens der er indtil flere spillefilm om Blixen i udvikling, heriblandt Bille Augusts kommende 'Pagten', som begynder optagelser i 2020. 

Events, dokumentarfilm og podcast

Også i Cinemateket og på streamingtjenesten 'Danmark på film' kan du blive klogere på den danske forfatter, der etablerede sig som en af de vigtigste stemmer i det 20. århundrede.

Allerede onsdag den 6. november blænder Cinemateket op for fire nye dokumentarfilm af Helle Solvang, der er baseret på vidnesbyrd fra 23 danskere, som kendte den berømte forfatter. I filmen 'I selskab med Blixen' kan du bl.a. høre skuespillerne Ghita Nørby og Niels Barfoed samt filminstruktør Anne Wivel berette om det uforglemmelige indtryk, baronessen gjorde på dem under hendes mange te- og middagsselskaber. 

På aftenen vil Solvang kæde filmene sammen og svare på spørgsmål fra salen. Du kan allerede nu varme op med Cinematekets podcast 'Cinemateksprogrammet', hvor Solvang fortæller om Blixen på film i selskab med vært Martin Bunk i episoden 'Karen Blixen – The Storyteller'. 

Du kan også se en række filmatiseringer af Blixens værker, blandt andet 'Sorg-agre' af Morten Henriksen, der er baseret på novellen af samme navn fra samlingen 'Vinter-Eventyr'. Søndag den 10. november læser skuespiller Karen-Lise Mynter udvalgte dele af novellen op, inden filmen begynder.

Kontroversielle Blixen

'Danmark på film' kan du desuden få syn for sagn i den netop udgivne portrætfilm 'Karen Blixen' (1957), der viser forfatteren fra sin mere kontroversielle side, når hun i et interview med Karl Bjarnhof fortæller om generelle livsmæssige og kulturelle forhold, som har haft betydning for hendes livsbane. Det gælder bl.a. forholdet mellem mennesker og dyr og de sorte og hvide i Afrika. 

Kortfilmen vises også tirsdag den 12. november som forfilm for portrætfilmen 'Karen Blixen – en fantastisk skæbne', der har fokus på Blixen som den stærke, succesfulde og fandenivoldske kvinde, der gik imod tidens normer. 

Karen Blixen-serien i Cinemateket løber frem til slutningen af november og byder desuden på dokumentarfilm som 'Bag Blixens maske' og 'Karen Blixen, An African Night's Dream' foruden filmatiseringer som Oscar-vinderen 'Mit Afrika' med Meryl Streep og Robert Redford. 
 

Tags: Cinemateket