Cirkeline flytter ind på app

APP. Cirkeline flytter i dag fra tændstikæsken og ind i din smartphone. Børnenes lille heltinde har fået nyt, digitalt liv som app for de 2-6-årige. Producer Marie Bro afprøver nye distributionsplatforme.

Få tegneseriefigurer holder sig i så god form som Cirkeline. Første gang hun så dagens lys var i 1957, hvor Hanne Hastrup opfandt figuren. Det var dog først ni år senere, at Cirkeline kom til live i seks korte sort/hvide tegnefilm (1966-68) produceret af Jannik Hastrup. Fra 1968 til 1971 skabte Hanne og Jannik Hastrup 12 kortfilm i farver. I 1969 fulgte også den første af i alt ni bøger. I 1998 tog Cirkeline springet til  biograflærredet med "Storbyens mus" – den første af tre spillefilm.

Undervejs er Cirkeline blevet et brand. Hun fås bl.a. som dukke, spil og på alt fra kopper til sengetøj. Og hun er stadig lige populær. Det afspejles bl.a. på Facebook. I 2009 oprettede en fan af Cirkeline et Facebook-profil, der nu er oppe på knap 13.000 likes. Profilen administreres i dag af producer Marie Bro, der sammen med Hanne og Jannik Hastrup ejer rettighederne til Cirkeline-universet. Og selvom Facebook er oplagt til markedsføring, vægrer Marie Bro sig ved at udnytte det for massivt.

"Facebook-sitet skal frem for alt være et hyggeligt sted, hvor man kan dele sin begejstring med andre fans. Sitet er med til at holde figuren i live, og det giver selvfølgelig indirekte afkast i forhold til salg af film og merchandise."

cirkeline-app-2

I Cirkeline-app'en kan man øve sig på xylofonen og spille melodier med Cirkeline.

Cikeline-app

For Marie Bro er Cirkeline-sitet en del af et eksperiment med markedsføring via sociale medier og en udforskning af nye muligheder for at afsætte kortfilm. Det seneste tiltag i det digitale eksperiment er et Cirkeline-spil, der kan downloades som app til Iphone, iPad og iPod.

Marie Bro har med inspiration fra spilinstruktør Simon Andreassen taget konsekvensen af, at animations- og computerspilbranchen er tæt forbundet, og har indgået samarbejde med Tomas Landgren, der ejer computerspilfirmaet Betapilot. Landgren har både animeret og programmeret Cirkeline-spillet, der er delvis gratis, delvis et betalingsspil.

"På længere sigt er tanken at integrere film i app'en, der med tiden vil blive udvidet," fortæller Marie Bro. "Mit fokus i forhold til Facebook og app'en er, hvordan vi kan bruge dem som distributionsplatforme for film. Og hvordan vi kan få dem til at spille sammen med hinanden og med Cirkelines kommende hjemmeside, e-bøger og så videre.

I første omgang foretager vi eksperimentet med det kendte Cirkeline-brand – og vi er selvfølgelig spændte på, hvordan hun klarer sig i de nye medier. Men mindst lige så spændende bliver det, hvordan vi kan bruge de erfaringer, vi får, til at bringe nye og ukendte film og figurer i spil på nye måder. Det bliver en helt anden udfordring end med Cirkeline. Vi skal gøre det med en stram økonomi og samtidig så professionelt, at man kan få øje på os i det store udbud af apps, som langt større producenter udgiver i stribevis."

Cirkeline på Facebook

App'en, der blot hedder "Cirkeline", kan downloades fra torsdag den 12. januar.

cirkeline-app-3

I Cirkeline-app'en kan man lave tegninger med farvede kridt og gemme dem til fotoalbummet.