CPH PIX-program på gaden

CPH PIX. De danske bidrag på dette års filmfestival byder blandt andet på hårdtpumpede raprytmer, forførende luksusbiler og friske udspil fra kommende instruktører.

CPH PIX finder sted fra den 3. til den 16. april, men allerede den 2. april skydes festen i gang med Fenar Ahmads "Ækte vare". Filmen udspiller sig blandt andet i Brøndby Strand og har rapperen Gilli i hovedrollen. "Ækte vare" er også repræsenteret i New Talent Grand Pix, hvor ti film af debuterende instruktører dyster om prisen.

Fenar Ahmad er uddannet på den uafhængige filmuddannelse Super16, og er man nysgerrig efter, hvad der sker der lige nu, kan man se førsteårsproduktioner fra den nye Super16-årgang.

Anderledes garvede instruktører som Pernille Fischer Christensen og Christian E. Christiansen er også på programmet med hver deres drama: I Fischer Christensens "En du elsker" spiller Michael Persbrandt en ramponeret rockstjerne og Trine Dyrholm hans producer. Christiansens "Lev stærkt" har Cyrus Melville, Jakob Oftebro og Danica Curcic i de bærende roller, og er et drama om ulovligt gaderæs og et venskab, som sættes på en hård prøve.

Skud fra hoften

SHOOT IT! er et nyt skud på CPH PIX-stammen, der er et New Danish Screen-tiltag for "vilde visuelle eksperimenter". Som den slagkraftige titel antyder, går SHOOT IT! ud på, at der skal være kort fra idé til optagelse, og at billedskabelsen skal være i centrum.

Blandt resultaterne er "Mekanikerne" af Sonja Rendtorff og Masar Sohail, som går til fænomener som folkedomstole og kærlighed til luksusbiler på nye, overrumplende måder, og Shaky Gonzales' samuraidrama "Echoes of a Ronin", hvor en familiefejde udvikler sig drabeligt.

I "Det korte liv" skildrer Janus Metz et Danmark i borgerkrig, og manuskriptet er da også af Kaspar Colling Nielsen, der sidste år udgav den meget omtalte roman "Den danske borgerkrig 2018-2024" om samme emne.

"Det korte liv" og Gonzales' værk er begge pilot-produktioner, som måske senere udvikles til spillefilm.

Film i magtens centrum

Der er også en række danske kortfilm samt to piloter til tv-serier på årets filmfestival samt mulighed for at se København gennem en canadisk instruktørs øjne i Marc Rasos "Copenhagen".

Fans af politiske thrillers kan desuden gense Nikolaj Arcels ti år gamle "Kongekabale" på Christiansborg. Visningen er en del af On Location-serien, hvor en film vises på et sted med høj relevans for dens tema.

Se programmet på CPH PIX hjemmeside