Da bankmanden forelskede sig i art cinema

Ung mand fra Amager debuterer som distributør, når han 18. februar har premiere på en ny svensk art movie. Alene mand, med en opsparing fra et job som bankkasserer, vil Jesper Larsen vise ærlige, lokalt forankrede svenske art film.

Torsdag den 18. februar har den svenske, socialrealistiske film "Man tænker sit" premiere i tre biografer i Danmark. Filmen er instrueret af debutanterne Henrik Hellström og Fredrik Wenzel og handler om en ung og uskyldig dreng, der ikke rigtigt forstår livets alvor. Med sit karakteristiske ansigt og en charmerende forkærlighed for filosofi, vandrer han hvileløst rundt i en moderne verden, som har løbet ham over ende. Filmen udspiller sig i den søvnige svenske by Falkenberg, som bag de pæne facader rummer flere identitetskriser, end man umiddelbart skulle tro.

Jeg er stadig ung og naiv

Bank og bio

24-årige Jesper Larsen veksler til dagligt alverdens valuta i en bankfilial i Kastrup Lufthavn. Men om aftenen skifter han sedlerne ud med filmspoler, når han viser film i Grand Teatret. Det er igennem dette bijob, at han har forelsket sig i de smalle film.

Fakta

Med deres debutspillefilm, "Man tænker sit", har Henrik Hellström & Fredrik Wenzel skabt et filmisk digt, der skildrer oplevelsen af ensomhed i en verden fuld af mennesker.

Fredrik Wenzel, født 1978, filmede og skrev manuskript til succesen "Farvel Falkenberg", der var Sveriges Oscarbidrag i 2007, og fik fem Guldbaggenomineringer.

Henrik Hellström, født 1974, har studeret på Teaterhögskolan i Malmö og har tidligere instrueret teaterstykker og kortfilm.

Den danske biografdistribution støttes økonomisk af Nordisk Film & TV Fond.

CPH:DOX inviterer til forpremiere med rabat i premiereweekenden i Gloria.

Igennem de seneste år har han dog savnet ærlige, lokalt forankrede nordiske film, som har turdet sætte nye standarder, og "ikke blot har fokuseret på at nå et europæisk eller amerikansk publikum", som han udtrykker det. Det var derfor med glæde, at han i starten af 2009 læste om det svenske instruktørpar, som var i gang med at filme "Man tænker sit".

"Man tænker sit" antydede noget ærlighed, beslutsomhed, positiv naivitet og ren kærlighed til sit miljø, som jeg har savnet i andre nordiske film. Værdier, som jeg ikke har set siden "Farvel Falkenberg"." (Svensk film fra 2006 af Jesper Ganslandt. Red.)

Brugte opsparing til rettigheder

Jesper Larsen stablede derfor sit eget distributionsselskab Scandinavian Culture Filmdistribution på benene for at rette spotlyset mod skandinaviske film, med et særligt blik for de svenske. Han mener, at nabolandet løber hurtigst, når det gælder om at turde lave film, som måske ikke på papiret står til at skabe profit. Det var derfor med en tro på sig selv og en kærlighed til filmens figurer, at han valgte at bruge sin opsparing på at købe de danske rettigheder til filmen "Man tænker sit". En film han beskriver som en socialrealistisk fortælling, der tør vise et miljøs knusende rå realiteter uden omsvøb.

"Jeg er stadig ung og naiv, og så længe jeg kan, vil jeg fokusere på de film, som tror på sig selv og er ærlige. Det gør "Man tænker sit", som jeg synes, er et godt eksempel på svensk film lige nu: ærlig, bevægende og ubarmhjertig."

Jesper Larsen bor på Amager, "tilpas langt nok ude til, at det svenske P3 på radioen går rent igennem," som han siger. Hans kærlighed til svenske film er tydelig, og han håber, at "Man tænker sit" bliver pænt modtaget af publikum, så han i fremtiden kan finde flere smalle, svenske film, som han kan vise for det danske publikum.

Filmen har premiere den 18. februar i Gloria, Café Biografen i Odense og i Øst for Paradis i Århus.

www.mantænkersit.dk

Tags: