Daniel Dencik modtager Nordisk Film Prisen 2014

HÆDER. Filminstruktør og klipper Daniel Dencik modtog i går onsdag Nordisk Film Prisen i Imperial ved åbningen af dette års CPH PIX-festival.

I år gik Nordisk Film Prisen til Daniel Dencik, der debuterede som dokumentarinstruktør i 2012 med "Moon Rider". Denciks anden dokumentarfilm, "Ekspeditionen til verdens ende", var nomineret til en Robert for Bedste Dokumentarfilm og vandt desuden flere udenlandske priser. Ved årets uddeling af Robertpriserne vandt Daniel Denciks film "Tal R: The Virgin" i øvrigt prisen for Bedste Korte Dokumentarfilm. Sammen med Nordisk Film Prisen fulgte 108.000 kr.

"Det er juryens overbevisning, at Daniel er præcist den insisterende og ikke mindst højt kunstnerisk begavede inspiration, branchen og Danmark har brug for lige nu" - Annette K. Olesen.

Nordisk Film Prisen blev uddelt første gang i 1996 og har de seneste fire år fokuseret mere på unge spirende talenter frem for etablerede navne. Igennem årene er instruktører og manuskriptforfattere som Lars von Trier og Anders Thomas Jensen løbet af sted med den prestigefyldte pris. I 2010 vandt filminstruktør Michael Noer sammen med filminstruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm. I 2011 var det manuskriptforfatter Anders August, mens filminstruktørerne Omar Shargawi og Kaspar Munk har vundet talentprisen de seneste to år.

Tidligere vindere

2013: Filminstruktør Kaspar Munk

2012: Filminstruktør Omar Shargawi

2011: Manuskriptforfatter Anders F. August

2010: Filminstruktør Michael Noer og filminstruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm

2009: Prisen blev ikke uddelt

2008: Instruktør Henrik Ruben Genz

2007: Instruktør Peter Schønau Fog

2006: Tegner, forfatter og filminstruktør Anders Morgenthaler

2005: Manuskriptforfatter og filminstruktør Anders Thomas Jensen

2004: Filminstruktør Jørgen Leth

2003: Manuskriptforfatterne Peter og Stig Thorsboe

2002: Manuskriptforfatter Mogens Rukov

2001: Filminstruktør Christoffer Boe

2000: Filminstruktør Erik Clausen

1999: Filminstruktør Søren Kragh-Jacobsen

1998: Producer Birgitte Hald

1997: Filminstruktør Lotte Svendsen

1996: Filminstruktørerne Lars von Trier og Ole Bornedal

Annette K. Olesen, filminstruktør og medlem af prisudvalget, overrakte prisen til Daniel Dencik og sagde bl.a. i sin motiveringstale:

"I en tid, hvor dansk film står midt i en rivende udvikling, der lægger et hårdt pres på økonomien til det modige og originale, er der brug for talenter, som nægter at lade sig stoppe af begrænsninger og insisterer på, at få lavet dén film! Nu! Det er juryens overbevisning, at Daniel er præcist den insisterende og ikke mindst højt kunstnerisk begavede inspiration, branchen og Danmark har brug for lige nu."

Om Nordisk Film Prisen

Nordisk Film Prisen uddeles en gang årligt af Nordisk Film Fonden. Udover hæderen består prisen af et pengebeløb svarende til Nordisk Films alder gange 1000 kr. – i år altså 108.000 kr. Da prisen i aftes blev overrakt til Daniel Dencik var det 18. gang, at prisen blev uddelt, og femte gang den blev uddelt i forbindelse med åbningen af filmfestivalen CPH PIX.

Se Daniel Denciks film online

  • Tre af Daniel Denciks film er tilgængelige online til undervisning på Filmcentralen.
  • "Ekspeditionen til verdens ende" er også tilgængelig på Danish Dox.
  • "Moon Rider" kan ses på Yousee og eller købes på iTunes.