Danmark og New Zealand indgår film- og tv-aftale

KOPRODUKTIONER. En aftale om at styrke samarbejdet om film- og tv-produktion blev underskrevet i dag i Cannes.

New Zealand og Danmark har i dag indgået en officiel samarbejdsaftale om koproduktioner. Det er New Zealand Film Commission og Det Danske Filminstitut, der har underskrevet aftalen, som er tiltrådt af den newzealandske kulturminister Christopher Finlayson og den danske kulturminister Marianne Jelved.

"Det er glædeligt, at vi kan indgå en aftale med New Zealand, og det åbner muligheder for at sætte spændende nye projekter gang. Vi har tilsvarende aftaler med Canada og Frankrig, og i denne nyeste aftale har vi sørget for at dække samproduktion på hele det audiovisuelle område, så tv, computerspil og tværmedielle produktioner også indgår," siger Henrik Bo Nielsen, direktør for Det Danske Filminstitut, der underskrev aftalen i Cannes sammen med New Zealand Film Commissions direktør Dave Gibson.

Den newzealandske instruktør Daniel Joseph Borgman havde på Berlin Filmfestivalen i 2013 premiere på den dansk-newzealandsk koproducerede "The Weight of Elephants". Den blev produceret af Zentropa og filmet i New Zealand og var den første uofficielle samproduktion mellem de to lande.

I Danmark giver filmloven allerede gode muligheder for den slags koproduktioner med resten af verden, så længe der er et rimeligt forhold mellem den danske og udenlandske økonomiske indsats, men i mange lande, som for eksempel New Zealand, er en officiel aftale som den netop indgåede nødvendig, hvis en koproduktion skal kunne opnå offentlig støtte i landet.

Med den nye aftale vil danske film kunne søge støttemidler i New Zealand og omvendt, og samtidig bliver samproduktionen gjort nemmere med hensyn til opholdstilladelser og import og eksport af filmudstyr mellem de to lande.

Filminstituttet støtter koproduktioner

Det Danske Filminstitut bevilger årligt støtte til 6-9 spillefilm med en udenlandsk hovedproducent. De filmprojekter, der bliver støttet, skal have filmiske og kunstneriske kvaliteter, og der skal være dansk kreativ eller teknisk deltagelse i produktionen. Det er en forudsætning for at kunne søge støtte, at der er indgået en aftale om dansk tv-visning eller biografdistribution.

Blandt de seneste års udenlandske film, der har modtaget koproduktionsstøtte, er den svenske "Turist" af Ruben Östlund, der er udtaget til årets Cannes Festival, den svenske "Monica Z" af Per Fly, den finske "Concrete Night" af Pirjo Honkasalo, den hollandske "Borgman" af Alex van Warmerdam, den polske "Ida" af Pawel Pawlikowski og den norske "Kon-tiki" af Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Læs mere om støtte til danske koproduktioner
 

Tags: koproduktion