Danmark på film – nyt streamingsite

DANMARK PÅ FILM. Kulturminister Bertel Haarder åbner i dag Det Danske Filminstituts nye interaktive streamingsite med levende danmarkshistorie. "Danmark på film" rummer historiske filmoptagelser fra hele landet – og alt er frit tilgængeligt.

Filmmediet gjorde sit indtog i Danmark for lidt over 100 år siden, og der blev filmet flittigt ved store og små begivenheder i hele landet. Det Danske Filminstitut åbner nu for et kig ned i den rigdom af levende kulturhistorie, som gemmer sig i Filmarkivet. På websitet Danmark på film kan man dykke ned i historien og opleve dokumentariske filmoptagelser fra 1905-1966. Det er originalt historisk materiale, som er nydigitaliseret.

Ud over at se film online inviterer Filminstituttet brugerne til at tage del i historiefortællingen på Danmark på film. Et interaktivt danmarkskort gør det nemt at finde filmklip fra byer og landsdele. Brugerne kan bidrage med deres egne fortællinger og historiske viden, lave filmklip og dele deres klip med andre.

Kulturminister Bertel Haarder klipper den virtuelle røde snor ved lanceringen den 29. oktober kl. 15.00.

Se traileren for Danmark på film:

Fakta

www.danmarkpaafilm.dk

Om filmene

280 titler (heraf 50 med lyd)
500 klip på danmarkskortet
55 timer digitaliseret film
Ældste film: 1905
Nyeste film: 1966
Korteste film: 1 min.
Længste film: 150 min.

Eksempler på titler:
Ringriderfesten i Tønder (1937)
Flykatastrofe paa Stevns (1943)
Det nye Raadhus i Lyngby (1941)
Tunfiskeri på Sjællands Odde (uden årstal)
Med Sporvogn gennem Aarhus’ Gader (uden årstal)
Branden paa D’Angleterre (1915)
Lillebæltsbroens Indvielse 14. maj (1935)
Skagens 500 Aars Jubilæum (1913)
Zeppeliner nedstyrtning på Fanø (1915)
Else Kraghs Storebæltssvømning (1936)
Gymnastikhøjskolen i Ollerup (1951)
Nakskov Skibsværft (1945)
Indvielsen af Aarhus Universitet (1933)

 

Filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen siger:

"Film på sociale medier og YouTube er en guldgrube af viden om moderne liv, som vores efterkommere vil se på med undren og nostalgi. Men danskerne filmede stort og småt længe før internettet. I Filmarkivet gemmer der sig et væld af dokumentaroptagelser, og nu bliver en del af dem frit tilgængelige. Vi har ambitioner om at digitalisere mange flere historiske optagelser i fremtiden. Med Danmark på film inviterer vi brugerne til at opleve, dele og fortælle danmarkshistorie sammen med os." 

Historiske filmoptagelser online

På Danmark på film kan man opleve 55 timer nydigitaliserede dokumentariske filmoptagelser fra perioden 1905-1966. Filmene skildrer hverdagsliv og særlige begivenheder i hele Danmark – fra Hvide Sande til København, fra Tønder til Skagen.

Der er sportsbegivenheder, byjubilæer, kongefamiliens sommerrejser, indvielse af broer og bygninger, årstidernes gang i naturen, dramatiske hændelser som ildebrande og flyulykker – og meget mere. Filmene er udvalgt fra Filmarkivets mange historiske, dokumentariske optagelser.

Klip i filmene og bidrag med mere viden

Der er lagt 500 filmklip på et interaktivt Danmarkskort, så man kan se optagelser fra de byer og landsdele, man er mest interesseret i. Man kan også finde film via emneord, årstal og fritekstsøgning.

På Danmark på film kan man lave sine egne klip fra de film, man finder mest interessante. Man kan frit dele, sende eller indlejre klippene på sin egen hjemmeside, facebookside, blog eller andet. Det er også muligt at placere det klip, man har lavet, på Danmarkskortet (geotagge). Dermed kan brugerne være med til at udfylde de tomme områder på kortet.

En del film viser steder, personer og begivenheder, som ikke er identificeret. Filminstituttet opfordrer brugerne til at dele deres viden, skrive kommentarer ved filmene og på den måde berige portalen med information. Målet er, at portalens brugere og Filminstituttet sammen skaber en kollektiv, fælles historiefortælling om Danmark.

Frit tilgængelige film

Danmark på film er frit tilgængeligt og gratis, der er hverken login eller abonnement. Det eneste, man skal bruge, er en netforbindelse. Danmark på film fungerer på både computer, tablet og smartphone.

Filmene på sitet er rettighedsfri, dvs. de kan benyttes frit i ikke-kommercielle sammenhænge. Dermed kan man bruge filmene og udvælge klip til fx egne hjemmesider eller udstillinger via embed-funktion.

Om Danmark på Film og Filmcentralen

Danmark på film er en selvstændig webportal på Filminstituttets streamingsite Filmcentralen. Danmark på film er støttet af Kulturministeriets UMTS-midler 2013-15.

Besøg Danmark på film, og se udvalgte filmklip og billeder på Danmark på films pressesite

Unavngivet_