Danmark på film runder 1000 film

DANMARK PÅ FILM. Antallet af film på streamingsitet ’Danmark på film’ vokser støt. Film nr. 1000 er fra Hanstholm og tager os tilbage til 1967, hvor havnen anlægges. Vi har besøgt Nordjylland for at tale med en af de medvirkende.

Den pensionerede erhvervsdykker John Staal er tydeligvis rørt over at blive taget tilbage i tiden – til midten af 60’erne, hvor han var med til at bygge Hanstholm Havn. Jørgen Vestergaards film ’Havnen’ fra 1967 får ham til at mindes kolleger og bysbørn, og han genkender til sin store overraskelse også sig selv. De var dengang slet ikke opmærksomme på, at der blev filmet, og han har aldrig set ’Havnen’ før.

Se interview med John Staal samt klip fra 'Havnen'

Tre film fra Hanstholm Havn

Streamingsitet 'Danmark på film' rummer historiske dokumentarfilm fra hele landet. Ved hjælp af et interaktivt danmarkskort kan man finde filmklip fra sin by eller egn. Man kan bl.a. se tre film fra Hanstholm Havn.

John Staal er ikke den eneste, som genkender mennesker og begivenheder i de mange filmoptagelser på ’Danmark på film’. Redaktionen bag streamingsitet oplever ofte, at brugere finder filmklip med venner og slægtninge – eller sig selv. En del skriver kommentarer ved filmene på sitet og er på den måde med til at skabe en kollektiv historiefortælling.

Fik en lur på havbunden

’Havnen’ er film nr. 1000, der er blevet digitaliseret, og nu ligger den frit tilgængeligt på ’Danmark på film’. Sammen med to andre film fra havnebyggeriet viser den opførelsen af Hanstholm Havn, der blev et langt og sejt træk i byens historie og helt afgørende for byens udvikling fra fiskerleje til Danmarks førende konsumfiskerihavn med landets største fiskeauktion.

Som erhvervsdykker kender John Staal hver eneste afkrog af Hanstholm Havn – under vandet. 

”Det hårdeste var arbejdet med sænkekasserne, da ydermolerne blev bygget," siger han. "Her var hver dykker i vandet i minimum 12 timer.” 

John Staal fortæller også, at han har oplevet at falde i søvn på havbunden efter mange, mange timers arbejde og blev ’reddet’ op af en kollega, der forventede det værste. Men John havde bare bundet slangerne fast dernede og tog sig en lur. Dér stod han til skideballe.

Det Danske Filminstitut vil gennem den kommende filmforligsperiode fortsætte med at digitalisere historiske dokumentarfilm til ’Danmark på film’, der rummer fortællinger fra alle egne af landet og rigsfællesskabet.