'Danmark på film' går over grænsen – mindretallenes historie på film

STREAMING. I grænseregionen mellem Danmark og Tyskland lever to kulturer og to sprog side om side. Streamingsitet 'Danmark på film' præsenterer nu en række film og temaartikler om både det danske mindretal i Nordtyskland og det tyske mindretal i Sønderjylland samt en tidslinje over genforeningen mellem Danmark og Sønderjylland i 1920.

"Vi opløser grænsen mellem Danmark og Tyskland," lyder det fra redaktionen bag streamingsitet 'Danmark på film'. I samarbejde med to af grænselandets kulturinstitutioner præsenterer de nu 'grænseoverskridende' filmformidling ved at fortælle mindretalshistorie med masser af nydigitaliserede film – både syd og nord for Kruså. Filmene er gratis at se online.

Et danmarkskort er den centrale indgang til at se historiske filmklip fra hele landet – ja, fra hele Rigsfællesskabet – på 'Danmark på film'. Men her ved slutningen af jubilæumsåret for grænseflytningen og det dansk-tyske venskabsår udviskes den hundrede år gamle landegrænse mod syd. 

"Den ganske bastante afgrænsning af, hvad der er dansk og ikke-dansk, stemmer jo ikke rigtig overens med virkeligheden. I grænseregionen lever to befolkninger side om side og har gjort det i århundreder. Det er det særlige historiske og kulturelle rum, vi fra i dag åbner med levende billeder", siger redaktør Lisbeth Richter Larsen.

Nye klip på kortet 

Med film fra mindretallenes samlinger er det nu blevet muligt at vise klip fra Slesvig, Husum, Flensborg og andre nordtyske byer. Der er også 'nye' historiske film om det tyske mindretal nord for grænsen i dét Sønderjylland, de kalder Nordslesvig. Filminstituttet har digitaliseret de indsamlede filmruller, og de giver unikke indblik i mindretallenes historie til hverdag og fest, og når der bliver ballade. Det sidste ganske bogstaveligt i filmen Afstemningen om Genforeningen 1920, hvor det kommer til håndgemæng mellem danskere og tyskere på havnen i Aabenraa.

Sameksistensen af to sprog og kulturer, der krydsbestøver hinanden, er noget ganske særligt.

- Lisbeth Richter Larsen, redaktør

Temaartikler om det tyske og danske mindretal på dansk og tysk 

I en region, hvor mange taler lige så godt og lige så meget tysk som dansk og omvendt, er det nationale tilhørsforhold til forhandling. Det er noget, den enkelte kan vælge. 

"Til mindretallet hører den, der ønsker det" eller "Minderheit ist, wer will". Det forklarer forskningsleder ved Centralbiblioteket for Sydslesvig, Mogens Rostgaard Nissen, nærmere i sin historiske overbliksartikel om det danske mindretal syd for grænsen – en fortælling om en foranderlig minoritet under pres. Det tyske mindretals historie fortælles af Frank Lubowitz, som er pensioneret arkivar fra Historische Forschungsstelle der deutschen Volksgruppe i Sønderborg. Begge artikler ledsager mindretallenes film på sitet og udgives på både dansk og tysk.

'Er der en indfødt Slesviger her?' (1920).

Redaktør Lisbeth Richter Larsen glæder sig over at kunne præsentere de nye film, der medvirker til at nuancere vores viden om mindretallene:

"Jeg er født i Sønderborg, opvokset i Haderslev, mine bedsteforældre var fra marsklandet og havde begge gået i tysk skole. Sameksistensen af to sprog og kulturer, der krydsbestøver hinanden, er noget ganske særligt".

1864 og Genforeningen i levende billeder 

Kontakt

Lars-Martin Sørensen
Forskningsleder
Tlf. +45 3374 3574
larss@dfi.dk

Lisbeth Richter Larsen
Redaktør og projektleder
Tlf. +45 3374 3546
lisbethrl@dfi.dk

Ud over de to kulturinstitutioners bidrag i form af film og tekster præsenterer 'Danmark på film' også en tidslinje over nøglebegivenheder i grænseregionens historie fra 1864 til 1920 krydret med illustrerende filmklip. Og nej, der findes ikke optagelser fra 2. slesvigske krig i 1864, for da var filmen endnu ikke opfundet, men der er dokumentarfilm om og dramatiseringer af begivenhederne.

Se temaerne