Dansk animation vækker opsigt

BRANCHE. Efter en vellykket Berlinale skal den animerede danske børnefilm "Den kæmpestore bjørn" vises frem på årets Cartoon Movie. Selskabet bag filmen er nomineret til en pris.

Cartoon Movie, som i år afholdes i Lyon fra den 2.-4. marts, er det vigtigste branchetræf for europæiske animationsproducenter og -distributører. I tre dage har producenter chancen for at pitche deres idéer og fremvise deres film til distributører for at skaffe finansiering eller sikre udenlandsk lancering.

Cartoon Movie anerkender også de fremmeste initiativer inden for europæisk animation ved en årlig prisuddeling. Selskabet bag "Den kæmpestore bjørn", Copenhagen Bombay, er her nomineret i kategorien "Best Producer" sammen med France 3 Cinéma og tyske Constantin Film for sit kreative arbejde med begrænsede økonomiske midler.

Filmen blev også pitchet i samme forum for et par år siden, hvor producent Petter Lindblad havde piloten med i kufferten. Han imponerede dengang tilhørerne med et oplæg om, hvordan man producerer animation af høj kvalitet på et lavt budget. "Den kæmpestore bjørn" blev lavet for 12,8 millioner kr. For at sætte det beløb i perspektiv blev den internationale co-produktion "Eventyret om Despero", som blev fremvist på samme års Cartoon Movie, produceret for omkring 450 millioner kr.

"Den kæmpestore bjørn" var populær blandt indkøbere på festivalen i Berlin, og Cartoon Movie er en god mulighed for at sprede filmen til flere territorier. I Berlin blev den solgt til lande som Norge, Holland, Belgien, Frankrig, Schweiz, Rusland, Mellemøsten med Iran, Kina, Malaysia, Indonesien og Brasilien.

Danske animationsfilm på vej

En række andre danske animationsspillefilm er i produktion, og en af dem, "Ronal Barbaren" bliver også præsenteret ved Cartoon Movie som et igangværende projekt. Det er endnu en grovkornet satire fra to af instruktørerne bag "Terkel i knibe" og "Rejsen til Saturn", Thorbjørn Christoffersen og Kresten Vestbjerg Andersen, der denne gang har udvidet samarbejdet med Philip Einstein Lipski. Filmen, der er produceret af Einstein Film, har den kujonagtige barbar Ronal i centrum.

Udover de to nævnte kan man inden for de næste par år se frem til yderligere tre danske animerede spillefilm: "Orla Frøsnapper" (premiere 1. juni 2011) instrueret af Peter Dodd og Gert Fredholm, produceret af Crone Film, "Jensen & Jensen" (11. august 2011) instrueret af Craig Frank, produceret af Miso Film, og "Carlos Casino" (26. juli 2012) instrueret af Jan Rahbek og produceret af Nice Ninja.

Se de nominerede til Cartoon Movie-prisen