Dansk animationsfremstød i Annecy

Der er sket noget i den danske animationsverden, siden Stewart Stardust skreg "Hva' satan knægt! Skal du stjæle af de voksnes saftevand?" til  stakkels Terkel med den konstant bævende underlæbe. I dag, fem år efter at "Terkel i knibe" fornøjede og forargede biografgængere verden over med sin grove street-jargon, står dansk animationsfilm stærkere end nogensinde. "Rejsen til Saturn" og "Disco Ormene" har begge nydt succes på såvel danske som internationale biograflærreder, og den store talentmasse af instruktører, animatorer og layoutere rører konstant på sig.

Animationsbranchens Cannes

I juni får dansk animation et ekstra skub fremad. Når verdens største animationsfestival, i den franske by Annecy, den 6. juni endnu engang inviterer inden for i den forunderlige verden af tegnefilm, vil Det Danske Filminstitut og repræsentanter fra branchen gøre deres til at fremhæve dansk animationsfilm.

En dvd med klip fra nogle af tidens stærkeste bud på dansk animation vil blive delt ud til internationale festivalledere og branchefolk, og den 10. juni byder danskerne til fest på en flodbåd i Annecy-søen.

Fakta - Annecy

• Den 6 dage lange festival i Annecy er verdens største event for animationsfilm. Siden 1960 har den fundet sted stort set hvert år i starten af juni i området omkring Annecy-søen i Sydfrankrig.
• Der bliver hvert år vist omkring 500 film: featurefilm, kortfilm, musikvideoer og reklamer.
• I 2008 havde festivalen i alt 6.700 deltagere fra 63 forskellige lande.
• 5 danske skolefilm og 2 reklamefilm er i år i konkurrence. 2 animationsspillefilm vises uden for konkurrence.
• I forbindelse med det danske fremstød udgiver Det Danske Filminstitut en dvd med klip fra danske animationsfilm, blandt andet "Hjælp! Jeg er en fisk", "Den grimme ælling og mig", "Rejsen til Saturn" og Anders Morgenthalers nyeste film "Æblet og ormen". Dvd’en vil blive distribueret under festivalen.

"Annecy er animationsbranchens Cannes. Det er der, man møder alle dem, der er noget, og der, hvor animationsfilmene bliver solgt," fortæller filmkonsulent Thomas Krag fra Det Danske Filminstitut.

Små budgetter er ingen hindring

For Det Danske Filminstitut handler reklamefremstødet i Annecy især om at bakke op om en branche, som for alvor er blomstret op, siden Den Danske Filmskole etablerede sin animationsuddannelse i 1992.

"Der er en stor talentmasse i dansk animation. Dygtige og kreative instruktører kommer ud fra Filmskolen og Animationsværkstedet i Viborg; to skoler i hver sin del af landet med forskellig uddannelsesprofiler, der supplerer hinanden virkelig godt," siger Thomas Krag og tilføjer, at tidens tekniske værktøjer har gjort animationsbranchen større og stærkere.

"De er blevet både billigere, hurtigere, stærkere og mere mobile, forstået på den måde, at det er let at samarbejde i forskellige faser i produktionen på tværs af landegrænser. Det betyder, at man faktisk kan lave animation på forholdsvis små budgetter."

Historier med spræl

Fremstødet skal skabe interesse i udlandet, således at flere danskere vil få mulighed for at være med i store, internationale co-produktioner. Men udlandet har faktisk længe haft øjnene åbne for dansk animation, fortæller Thomas Krag.

"Når jeg rejser rundt til festivaler for børne- og ungdomsfilm, er der stor interesse for det der sker her. Danskernes tegnefilm ligner ikke noget fra Disney. Vi har historier, der spræller lidt mere. Man kan ikke umiddelbart forudsige, hvad der kommer til at ske, og karaktererne er ikke så stereotype. Det er blandt andet derfor, at 'Bennys Badekar' og andre ældre danske tegnefilm stadig lever i bedste velgående."

Fem film med i konkurrencen

Fem danske film er med i opløbet, når årets Annecy-priser skal uddeles lørdag den 13. juni. Fra Filmskolen kommer Casper Bøgelunds "For stor" og Dorte Bengtsons Cannes-deltager "Sylfidden". Animationsværkstedet i Viborg bidrager med "Katrine" af Malik Thomas Spang Bruun, "Leitmotif" af Jeanette Nørgaard og "Sheep!" af Nicole Gallagher.

Derudover kan to danske reklamefilm modtage priser i Annecy, nemlig Craig Franks to film for Elsparefonden bygget over børnesangen "Langt ude i skoven".

De danske animationssucceser "Disco ormene" og "Rejsen til Saturn" vil blive vist på festivalen uden for konkurrence.