Dansk bølge skyller ind over Rusland

INTERNATIONALT. Danske film bliver stadig mere populære i Rusland, fortæller en af arrangørerne bag den danske filmfestival, Danish Wave, der løber af stabelen den 10.-15. maj i Moskva.

Danish Wave er en dansk filmfestival i Moskva, som i de seneste år har tiltrukket stor opmærksomhed hos publikum. Nu får moskovitterne igen mulighed for at opleve højdepunkter fra ny dansk film, når festivalen løber af stabelen for fjerde gang den 10.-15. maj i Moskvas ældste og mest betydningsfulde arthouse-biograf, Kino 35mm.

Festivalen åbner torsdag den 10. maj med dramaet "10 timer til paradis". Instruktør Mads Matthiesen, som i januar vandt prisen for bedste instruktion på Sundance Film Festival, stiller op til Q&A. Derudover består programmet af en vifte af tematisk og genremæssigt forskellige film: Nikolaj Arcels historiske drama "En kongelig affære", Ole Christian Madsens skilsmissekomedie "Superclásico", Jannik Splidsboels kunstnerportræt "How Are You", Mikkel Nørgaards drengerøvskomedie "Klovn – The Movie" og Simon Stahos ungdomsmusical "Magi i luften".

Dansk film i vækst

"Programmet er meget stærkt i år," siger Alexey Layfurov fra festivalens russiske arrangør CoolConnection. "Vi håber, at festivalen vil give endnu mere opmærksomhed til dansk film, som for øjeblikket er en af de stærkeste filmnationer i verden. Alene fra sidste år kan vi se en udvikling i udbredelsen. I år består halvdelen af programmet af film, som allerede er solgt til en lokal distributør."

Det drejer sig om "10 timer til paradis", "Superclásico" og "En kongelig affære", som får russisk premiere på Danish Wave og derefter bliver vist i biografer over hele Rusland.

Danske film har dog altid været populære i Rusland og har bidraget til arthouse-kulturen, fortæller Alexey Layfurov:

"Lokale distributører har altid haft øje for danske film. Rusland er et af de vigtigste markeder for Lars von Trier, og flere Dogme-film blev vist i biografen i slutningen af 90'erne. Dengang var det russiske marked for udenlandske arthouse-film på sin tidligste udviklingsfase, og der var meget få lærreder til den slags film. På den måde var dansk film med til at skabe markedet, og nu har vi plads til mange små europæiske indie-film."

Danish Wave 4 afholdes i samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, Den Danske Ambassade i Moskva og den russisk arrangør Cool Connection.

Se hele programmet på Kino 35 mms hjemmeside eller Den Danske Ambassade.