[Udgivet 23. juli - opdateret 28. august]
Når Venedig International Film Festival ruller den røde løber ud for 81. gang, vil Danmark være repræsenteret med nogle af landets mest kendte filmskabere.
Thomas Vinterbergs første tv-serie, 'Familier som vores', er udtaget til festivalens officielle program, hvor den får verdenspremiere uden for konkurrence. Serien er hans første projekt siden 'Druk', som han modtog en Oscar for i 2021. Det er også første gang, Thomas Vinterberg er inviteret til Venedig.
'Familier som vores' begynder midt i den danske sommer, hvor den stigende vandstand ikke længere kan ignoreres, og regeringen beslutter, at hele Danmark skal evakueres. Al ejendom bliver med ét værdiløst, og huse og institutioner lades ensomme tilbage, mens familier, venner og elskende tvinges i hver sin retning. Dem, der har råd, rejser til velhavende lande, mens mindre velstillede er afhængige af det statsfinansierede program og må flytte hen, hvor der er plads. Kaos, splittelse og magtesløshed banker på hos danskerne.
På seriens rolleliste er blandt andre Amaryllis August, Albert Rudbeck Lindhardt, Nikolaj Lie Kaas, Paprika Steen, Helene Reingaard Neumann, Esben Smed, Magnus Millang, David Dencik, Thomas Bo Larsen, Max Kaysen Høyrup og Asta Kamma August.
'Familier som vores' er skrevet af Thomas Vinterberg og Bo Hr. Hansen, og Thomas Vinterberg har instrueret alle syv afsnit.
Serien er produceret af Sisse Graum Jørgensen for Zentropa Entertainments og Kasper Dissing for TV 2 Danmark, STUDIOCANAL og CANAL+ med støtte fra Det Danske Filminstitut via Public Service Puljen.
Det er dermed tredje år i træk, Zentropa har en titel med på festivalen. I 2022 var det Lars von Triers 'Riget Exodus', og i 2023 var det Nikolaj Arcels 'Bastarden'.
Venedig Festivalen viser 'Familier som vores' i sin fulde længde. Serien får dansk premiere d. 20. oktober på TV 2 og TV 2 Play.
Pusher
Nicolas Winding Refns debutfilm 'Pusher' bliver genoplivet på festivalen i en restaureret 4K version, som en del af serien Venice Classics, 28 år efter dens oprindelige premiere. Filmen, som er blevet en kultklassiker, indeholder mindeværdige præstationer af Kim Bodnia og Mads Mikkelsen, der begge fik deres gennembrud med denne hårdtslående fortælling om to narkohandlere på Vesterbro. Historien kredser om deres komplekse forhold til den frygtindgydende jugoslaviske bagmand Milo, spillet af Zlatko Buric, en karakter man absolut ikke bør skylde penge.
Refns unikke stil og evne til at skabe intense og gribende scener har gjort 'Pusher' til en uforglemmelig film i dansk filmhistorie.
Reklamefilm skriver festivalhistorie
Udover visningen af 'Pusher', har Nicolas Winding Refn også den italiensk-danske kortfilm 'Beauty is not a Sin' med på programmet. Den otte minutter lange film er en reklamefilm for motorcykelproducenten MV Agusta, og det er første gang i festivalens historie, at en reklamefilm er udvalgt til det officielle program. Kortfilmen vises uden for konkurrence. Den danske instruktør har senest været inviteret til festivalen med Netflix-serien 'Copenhagen Cowboy' i 2022.
Minor-koproduktioner
Venedig Festivalen har også inviteret tre film, som er koproduceret med støtte fra Det Danske Filminstitut. Det drejer sig om 'Kill the Jockey' og dokumentarne 'Songs of Slow Burning Earth' og 'Apocalypse in the Tropics'.
Kill the Jockey
Luis Ortega argentinsk-spansk-danske 'Kill the Jockey' får verdenspremiere i festivalens hovedkonkurrence. Det danske bidrag på filmen er primært i form af lyd og visual effects. Claus Lynge har lavet lyddesign, mens Sune Wagner har komponeret filmens musik. Esben Syberg er filmens VFX Supervisor og Mikael Windelin VFX Producer. Derudover har der været et stort dansk VFX-hold. Filmen er koproduceret af Katrin Pors, Eva Jakobsen, Mikkel Jersin for Snowglobe med støtte fra Det Danske Filminstitut.
Filmen handler om en legendarisk jockey, hvis selvdestruktive adfærd begynder at overskygge hans talent og true hans forhold til kæresten Abril. På dagen for hans karrieres vigtigste løb, der skal betale en gæld til gangsterbossen Sirena, kommer han ud for en alvorlig ulykke. Han forlader hospitalet og vandrer rundt i byens gader. Befriet fra sin identitet begynder han at opdage, hvem han i virkeligheden er. Men Sirena vil have fingre i ham – død eller levende.
Snowglobe har også koproduceret 'Basileia' af debutanten Isabella Torre som er udtaget til Giornate degli Autori i Venedig. Filmen har Elliot Crosset-Hove i hovedrollen.
Songs of Slow Burning Earth
Den ukrainsk-danske dokumentarfilm 'Songs of Slow Burning Earth' får verdenspremiere i det officielle Venedig program, hvor den vises uden for konkurrence. Filmen, der er instrueret af Olha Zhurba, handler om Ukraine i de første to år af Ruslands fulde invasion og undersøger, hvordan krigen er blevet en normalitet. Filmen er en audiovisuel dagbog, der væver landskaber, samtaler og lyde sammen, der tilsammen skildrer, hvordan krigen har forandret Ukraines samfund.
Michael Aaglund har klippet, og Anne Köhncke har koproduceret for Final Cut for Real med støtte fra Det Danske Filminstitut.
Apocalypse in the Tropics
Filmen undersøger og afdækker den stærkt fundamentalistiske evangeliske kirkes udbredelse og dominans i Brasilien. Gennem filmen oplever vi, hvordan religiøse kræfter banede vejen til magten for den højreradikale Bolsonaro. Mens vi følger magtfulde evangeliske ledere, ministre, læger, sygeplejersker, indfødte folk og beboere i slumområder, får vi indblik i et land, der er splittet af hellig krig og modstridende visioner om tro, videnskab, magt og solidaritet.
Anders Riis-Hansen og Malene Flindt Pedersen har koproduceret for Hansen & Pedersen med støtte fra Det Danske Filminstitut.
Dansk VR-projekt udtaget til Venedig
Kunstnerparret Uri og Michelle Kranots Mixed Reality-installationen "Garden Alchemy" er også udtaget til festivalens "Cinema Immersive" program, der fokuserer på udvikling og produktion af virtual reality (VR). "Garden Alchemy" er en interaktiv multiplayer-oplevelse, hvor deltagerne deler et eksperimenterende rum med musik, håndmalet animation og immersive installationer.
Michelle og Uri Kranot har tidligere haft succes på Venedig Filmfestival med VR-projekterne "Nothing Happens" (2017) og "The Hangman at Home" (2020), hvor sidstnævnte vandt hovedprisen for bedste VR-projekt.
"Garden Alchemy" er i sin prototypefase og fungerer som et forskningsprojekt og er ko-produceret af The Animation Workshop / VIA UC. Projektet er støttet af Dansk Filminstitut, Den Vestdanske Filmpulje, Statens Kunstfond og Eurimages Innovationsfond og er skabt i samarbejde med det prisvindende VR-produktionshus Khora og teatergruppen The Art of Listening.