Dansk film 2009: festivaler og priser

Dansk film har i 2009 været stærkt repræsenteret på de store festivaler og ved prisuddelinger, og udenlandske filmfolk har for alvor fået øjnene op for mulighederne for samarbejde med kvalificerede danske filmfolk.

I 2009 har dansk film endnu en gang oplevet stor bevågenhed ved internationale festivaler og prisuddelinger.

Stort set alle de store og vigtige filmfestivaler udtog danske film til deres programmer, og det blev til ikke mindre end 118 priser og hædersbeviser.

Se oversigten over priser og hædersbeviser.

Anders Østergaards dokumentarfilm "Burma VJ" indledte festivalåret på Sundance Film Festival i USA med at erobre en af filmens nu mere end 30 priser. Filmen hentede kort tid efter også en pris på filmfestivalen i Berlin, hvor Annette K. Olesen var i hovedkonkurrence med "Lille Soldat", og hvor Lotte Svendsen modtog en "Special Mention" for "Max Pinlig".

Heidi Maria Faissts spillefilmdebut, "Velsignelsen", blev samtidigt præsenteret i hovedprogrammet på Den Internationale Filmfestival i Rotterdam, et af de vigtige stop i den internationale festivalkalender. Filmen er produceret for New Danish Screen.

På Cannes Festivalen lå Lars von Trier med "Antichrist" i kamp om de Gyldne Palmer, og filmen vandt prisen for Bedste Kvindelige Skuespiller til Charlotte Gainsbourg. Også tre danske kortfilm var udvalgt til Cannes: Daniel Borgmans "Lars og Peter" deltog i Short Film Competition, Dorte Bengtsons "Sylfidden" i Cinéfondation og Rúnar Rúnarssons "Anna" i Quinzaine des Réalisateurs.

Sommeren og efterårets festivaler

Hele tre danske film, "Antichrist", Martin Pieter Zandvliets spillefilmdebut "Applaus" og Christian Sønderby Jepsens dokumentarfilm "Side om side" blev udtaget til den internationale filmfestival i Karlovy Vary, der er en af verdens 12 A-filmfestivaler. "Applaus" vandt to priser på den tjekkiske festival, dels prisen for Bedste Kvindelige Skuespiller til Paprika Steen, dels Europa Cinemas Label-prisen. Både "Applaus" og "Side om side" er produceret for New Danish Screen.

På Venedigs festival, som sjældent finder plads til nordiske film blev Nicolas Winding Refns "Valhalla Rising" udvalgt til serien Midnight Screening.

Toronto International Film Festival, der primært er en publikumfestival, men vigtig fordi den er et brohoved til det nordamerikanske marked, præsenterede i år hele fem danske film: "Antichrist", "Applaus", "Valhalla Rising", Ole Bornedals "Fri os fra det onde" og Mogens Hagedorns familiefilm "Vølvens forbandelse".

Roms international filmfestival inviterede Nicolo Donatos spillefilm "Broderskab" med Thure Lindhardt, David Dencik og Nicolas Bro med i hovedkonkurrence, og filmen, der er produceret under Filminstituttets særlige Råfilm-pulje, vandt festivalens hovedpris og endnu en pris. 

Ved den internationale filmfestival i Amsterdam, IDFA, som er årets største dokumentarbegivenhed var hele 11 danske film udtaget til konkurrence bl.a. Kaspar Astrup Schröders "Opfindelsen af Dr. Nakamats", Miki Mistrati & Nagieb Khajas "Terrorist ved et tilfælde", Andreas Koefoeds "Alberts vinter" og Katrine Philps "Book of Miri". De tre sidste film opnåede nomineringer til festivalens store priser.

I løbet af året blev det til dansk filmdeltagelse på 10 ud af 13 A-festivaler, og foruden de nævnte deltagelser var der særlig flot repræsentation på Shanghais og Montreals festivaler, hvor Danmark vandt nogle af de fornemmeste priser.

Filmfolk og skuespillere er internationalt efterspurgt

Ved årets Berlin Festival stod det allerede klart, at den danske filmbranche ikke kun markerer sig i forbindelse med vores egne film. Mange internationale film i programmet havde danske filmfolk- eller -skuespillere på vigtige funktioner, og den tendens har kunnet ses resten af året.

Blandt skuespillerne har det været navne som Mads Mikkelsen, Thure Lindhardt, Nikolaj Lie Kaas, Ulrich Thomsen, Jesper Christensen og Nicolas Bro, der har markeret sig.

Lone Scherfig har haft international publikums- og anmeldersucces med den engelskproducerede "An Education", og Nicolas Winding Refns engelskproducerede "Bronson" har vakt stor opmærksomhed. Susanne Bier, der netop har optaget sin nye danske film, har fået meget omtale på grund af et amerikansk remake af "Brødre" og forberedelser til store internationale projekter.

Niels Arden Oplev blev hyret af en dansk producer i et svensk selskab for at give det rigtige løft til filmatiseringen af "Millenium"-serien, og den danske instruktør brugte nogle af vores dygtigste filmfolk til at etablere grundlaget for en af årets største ikke-amerikanske filmsucceser på det internationale marked.

Awards-sæson og vinterens festivaler

Danske film og filmfolk er allerede ved at placere sig nu, hvor vinterens prisgallashows begynder.

Anthony Dod Mantle, der i de seneste 15 år har gjort sig bemærket som en banebrydende fotograf i dansk film, modtog den 12. december ved European Film Awards 2009 prisen som bedste fotograf for sit arbejde på Lars von Triers "Antichrist" og Danny Boyles "Slumdog Millionaire". Tidligere på året er Dod Mantle blevet hyldet med tilsvarende prestigefyldte priser ved Oscar-uddelingen og BAFTA.

"Burma VJ" er på short-list til en Oscar for bedste dokumentarfilm, og M&M Productions er for 10. gang short-listet til en Oscar for bedste kortfilm, denne gang med kortfilmen "The New Tenants" på baggrund af Anders Thomas Jensens manuskript og i samarbejde med en dansk instruktør, Joachim Back, der arbejder fra New York.

"Superbror" er første danske film, der er udtaget til næste års Berlin Festival, hvor udvælgelsen af film til serier og konkurrenceprogrammer er i fuld gang, Mads Brüggers "Det røde kapel" er udtaget til Sundance, og Tobias Lindholm og Michael Noers "R" får verdenspremiere i konkurrenceprogrammet på Rotterdams filmfestival. Og spørger man de ansatte i Filminstituttets festivalafdeling om de endnu ikke annoncerede konkurrencesektioner på vinterens store festivaler, mødes man af lutter smil.

Også CNN har noteret sig den store internationale interesse for dansk film på 2009's festivaler, og tv-stationen rapporterede her i slutningen af december situationen.

Se CNN's tv-indslag om danske festivalfilm: CNN holder øje med danske film (FILMupdate, den 30. december)

Se også: Dansk fængselsdrama til Rotterdam (Nyheder fra DFI, den 28. december)