Dansk film erobrer Rusland

Fra den 22. til 25. april blændes der i Moskva op for en række nyere danske film med Trier, Vinterberg og Refn som blikfang i traditionel propagandastil på festivalens plakat.

Den danskdedikerede filmfestival i Moskva, Danish Wave 2, blænder i disse dage op for et program bestående af nyere danske film. Intentionen er at vise det bedste fra den danske filmverden netop nu.

Filmfestivalen foregår få dage før det russiske statsbesøg i København, hvor præsident Medvedev mødes med den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen. I denne forbindelse håber folkene bag Danish Wave 2, at der i disse dage i Rusland vil kunne skabes en særlig interesse for danske film.

Russisk begejstring

Rusland har de seneste 12 år vist en stigende begejstring for danske film. Særligt den danske dogmebølge vakte stor interesse i de russiske biografer.

Flammen og citronen foto Britta Krehl Flammen & Citronen er en af filmene på den russiske festival. Foto af Britta Krehl

Under Danish Wave 2 i Moskva vil den biografaktuelle Vinterberg-film "Submarino" blandt andet blive vist sammen med Ole Christian Madsens publikumssucces "Flammen & Citronen", Kristian Levrings "Den du frygter" og Søren Kragh-Jacobsens "Det som ingen ved". Ud over de mange spillefilm vil man også kunne opleve dokumentarfilmen "Blekingegadebanden" samt en håndfuld kortfilm, heriblandt den Oscar-nominerede "Grisen".

Efter Moskva fortsætter festivalen i en række større byer i Rusland. Bor man for eksempel i Yekaterinburg, Novosibirsk, Rostov eller Kaliningrad, vil det være muligt at stifte bekendtskab med de mange danske film.

Unik festivalplakat

Plakaten til Danish Wave 2 er udarbejdet af den russiske filmdistributør Igor Lebedev, der har stået for at distribuere flere danske film i Rusland. Den rød-hvide plakat viser Lars Von Trier, Thomas Vinterberg og Nicolas Winding Refn med ordene "Danish Wave 2" under dem. Tre generationer af filminstruktører, der med et stålfast blik spejder mod horisonten. Igor Lebedev har ladet sig inspirere af den klassiske russiske ikonografi, som viser Marx, Engels og Lenin i samme positur.

Danish Wave 2 arrangeres af den danske ambassade i Moskva og støttes af Det Danske Filminstitut, og målet er, at festivalen skal være en årligt tilbagevendende begivenhed. Danish Wave blev afholdt første gang i 2003 i Moskva. 

Plakat fra Danish Wave 2        russisk-flag
Plakaten leger med en reference, der for det russiske publikum er yderst velkendt: Konstellationen af Marx, Engels og Lenin har været en fast element af den russiske revolutions ikonografi. "Legen består i at bruge portrætter af de tre danske filminstruktører, der tilhører forskellige generationer, for derigennem at anerkende dansk filmkunsts store rolle i og fornyelse af den internationale filmlandskab," udtaler Igor Lebedev, manden bag plakaten. Plakaten er unik, fordi det er første gang ved en international festival i Rusland, at man bruger denne reference.
 

Læs pressemeddelelsen fra den danske Ambassade i Moskva
Besøg festivalens website (kun på russisk)