Dansk film hyldet i Kina

PRISER. Esben Toft Jacobsen vandt fredag prisen for bedste instruktør for animationsfilmen "Den kæmpestore bjørn" ved The Gold Panda Awards under Sichuan TV Festival i Kina. Festivalen sætter fokus på dansk film med to "Denmark Days" den 15. og 16. november.

Esben Toft Jacobsen vandt fredag den 15. november prisen for bedste instruktør for "Den kæmpestore bjørn" ved Gold Panda Awards i Kina. Prisuddelingen er et led i Sichuan TV Festival, som afholdes i Chengdu, hovedstaden i Kinas største provins Sichuan med mere end 100 millioner indbyggere. 

Foruden prisen for bedste instruktør var "Den kæmpestore bjørn" nomineret i kategorierne Grand Prize og bedste animationsfilm i spillefilmslængde. Filmen er produceret af Petter Lindblad for Copenhagen Bombay. Den danske animationsfilm "Hund i himlen" var desuden nomineret til prisen for bedste kortfilm, bedste instruktør og bedste manuskript.  

Sichuan TV Festival

Sichuan TV Festival løber i år fra d. 16.-18. november. Det er Asiens største festival og messe for tv-produktioner, animationsfilm og dokumentarfilm. Festivalen afholdes hvert andet år i Chengdu – pandaernes hjemstavn – fire timers flyvetur sydvest for Beijing. Festivalen blev afholdt første gang i 1991.

Gold Panda Awards er delt op i fire kategorier: dokumentar, tv-drama, animation og filmskolefilm.

I 2011 vandt Mira Jargil hovedprisen ved Gold Panda Awards for filmstuderende for sin afgangsfilm fra Den Danske Filmskole "Den tid vi har". Samme år vandt Lea Glob prisen for mest innovative dokumentarfilm for hendes afgangsfilm "Mødet med min far Kasper Højhat".

Ud over den prestigefyldte Gold Panda Award byder festivallen på et internationalt tv-marked, medieforum og udstillinger samt multikulturelle medie-events, herunder Denmark Days.

Læs mere på Sichuan TV Festival

The Gold Panda Awards uddeler priser i fire kategorier; animation, dokumentar, tv-drama og filmskolefilm. I dokumentarkategorien har yderligere to danske film chancen for at vinde en pris. Adam Schmedes er nomineret som bedste instruktør for "Ishavets kæmpe" i genren natur og miljø, mens "Rekordmanden" er nomineret for bedste korte samfundsdokumentar. 

Vinderne i dokumentarkategorien bliver kåret lørdag aften den 16. november, dvs. lørdag eftermiddag dansk tid.

Denmark Days

Som led i en række multikulturelle events, har Sichuan TV Festival i år valgt at sætte fokus på dansk film. Den 15. og 16. november afholder festivalen to såkaldte Denmark Days med visning af ni danske film udvalgt af Sichuan TV Festival og med vægt på dansk animation.

"Gennem de seneste år kan vi kunnet se, hvordan den kinesiske festivalscene gradvist har fået øjnene op for danske film. Det startede med dokumentarfilm, men her i 2013 har der været en mærkbart øget interesse for animation. Der er ingen tvivl om, at det er filmenes fortællingsmæssige kvalitet, der trækker, men jeg tror også at den nære, poetiske realisme har en særlig appel til det kinesiske publikum. Den er ikke så fjern fra deres eget univers," siger institutleder for Det Danske Kulturinstitut i Kina, Eric Messerschmidt.

De ni danske film, der vil blive vist på Denmark Day:

  • "Orla Frøsnapper" af Peter Dodd
  • "Hund i himlen" af Jeanette Nørgaard
  • "Tigre og tatoveringer" af Karla von Bengtson
  • "Den kæmpestore bjørn" af Esben Toft Jacobsen
  • "Seven Minutes in the Warsaw Ghetto" af Johan Oettinger
  • "Vildfugl" af Jacob Bitsch
  • "Her bor Jensen" af Martin Strange-Hansen
  • "Skytten" af Annette K. Olesen
  • "Kapringen" af Tobias Lindholm