Dansk filmpædagogik ud over grænserne

BØRN OG FILM. Det Danske Filminstitut besøger i denne måned Finland, Sverige og Uganda – alle tre steder er der fokus på mediepædagogik og film for børn og unge

Det Danske Filminstitut er aktivt involveret i international kulturudveksling på filmområdet, ikke mindst når det handler om børn og unge. I denne måned er Filminstituttet at finde så forskellige steder som Uganda, Sverige og Finland – og alle tre steder er det med fokus på børne- og ungdomsfilm og mediepædagogik.

Youth & Film Uganda

Youth & Film Uganda er et tre-årigt kulturprojekt i Uganda, udarbejdet af Filminstituttet i samarbejde med Den Danske Ambassade, Center for Kultur og Udvikling og Maisha Film Foundation Ltd. I Kampala leder Filminstituttet et filmprojekt for unge i alderen 13-19 år. Projektet består af fem komponenter: filmklubber, filmfestivaler, workshops, seminar og dokumentarfilmproduktion for henholdsvis unge og professionelle filmfolk.

Læs mere om Youth & Film Uganda 

Filmpædagogik for førskolebørn – Stockholm

Mediepædagogik i forhold til førskolebørn er et nyt område for både forskning og praktik. Og begge dele var sat på programmet på et heldagsseminar i Filmhuset i Stockholm den 25. november – arrangeret af Det Danske Filminstitut og Svenska Filminstitutet i samarbejde og med danske og svenske eksperter i film- og mediepædagogik som oplægsholdere.

Læs mere om seminaret

"Den danske model" – Oulu, Finland

Grundideen i Filminstituttets syn på filmpædagogik er, at børn skal have mulighed for både at opleve, forstå og skabe film. Denne såkaldte "danske model" var udgangspunktet for et seminar under børnefilmfestivalen i Oulu, Finland, hvor Filminstituttet var inviteret til at fortælle om de danske erfaringer med netop filmoplevelse, mediepædagogik og børns egen skaben.

Oulu-festivalen fejrede sin 30-års fødselsdag i år – bl.a. med særligt fokus på netop danske børnefilm. To danske spillefilm vandt priser. Vibeke Muasyas "Kidnappet " modtog det international børne- og ungdomsfilmcenters pris, og Rune Schjøtts "Skyskraber" modtog festivalens ungdomspris.

Læs mere om Oulu