Dansk filmstudie for børn besøger Riga

FILM-Y. Det Danske Filminstituts mobile filmstudie for børn og unge besøger Letland i april og maj.

FILM-Y, sådan hedder Det Danske Filminstituts mobile filmstudie for børn og unge, som for tiden besøger Letlands hovedstad Riga. Det er en mindre, let-rejsende udgave af FILM-X, Det Danske Filminstituts interaktive filmstudie i København, hvor børn og unge kan instruere, optage, spille og redigere deres egne små film.

FILM-Y er i Riga i april og maj i anledning af, at byen er valgt til europæisk kulturhovedstad 2014, og de lettiske børn vil kunne prøve FILM-Y i byens børnekulturhus, Rīgas Skolēnu Pils. De film, som de lettiske børn producerer, vil i løbet af sommeren blive vist offentligt som led i kulturhovedstadsaktiviteterne.

film-y-riga1

FILM-X-konceptet har fra sin start i 2002 vakt international opmærksomhed, ikke mindst som et nyt bud på at inddrage filmforståelse og filmproduktion i undervisningen. Filminstituttet har derfor lavet den mobile version af studiet, FILM-Y , som siden 2008 blandt andet har besøgt London, Damaskus, Bruxelles, Transsylvanien og en række byer i Danmark.

Den officielle åbning af FILM-Y fandt sted i Riga fredag den 4. april. Her blev filmproduktionen skudt i gang af lederen af børnekulturhuset Juris Bogdanov, den lettiske undervisningsminister Ina Druviete, den danske ambassadør i Letland Per Carlsen, Simon Drewsen Holmberg fra Det Danske Kulturinstitut i Estland, Letland og Litauen, samt Charlotte Giese, Det Danske Filminstituts afdelingschef for Børn & Unge. De lettiske børn havde dog allerede været i gang fra den 1. april med at teste studiet sammen med de danske FILM-Y-guider.

FILM-Y's besøg i Letland er et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, Letlands National Film Center og Det Danske Kulturinstitut i Riga.

Børnekulturhuset Rīgas Skolēnu pils: http://www.rsp.lv/
FILM-Y: www.filmy.dk 
FILM-X: www.filmx.dk