Dansk fokus i Göteborg

FESTIVAL. I alt 30 danske film er på programmet på årets Göteborg International Film Festival, Skandinaviens største filmfestival, som løber fra den 27. januar til 6. februar.

Göteborg International Film Festival sætter Danmark i fokus med en sektion bestående af 14 nye danske film, en retrospektiv serie, en dansk dag og to seminarer. Herudover deltager Mads Matthiesens "10 timer til Paradis" i hovedkonkurrencen om prisen Dragon Award for bedste nordiske film.

Filmen, som har Europapremiere på festivalen, har bodybuilderen Kim Kold i hovedrollen som 38-årige Dennis, som bor alene med sin mor, og rigtig gerne vil finde kærligheden. Han beslutter sig for at prøve lykken og finde en pige i Pattaya i Thailand, men Dennis' naive syn på kærligheden får hurtigt skrammer. Læs Kim Skottes interview med Mads Matthiesen i FILM#72

Dansk dag

I anledning af Danmarks EU-formandskab sætter festivalen dansk film i centrum den 1. februar, som er "dansk dag", fyldt med danske filmpremierer, seminarer og dansk fest. Sektionen "Nordisk lys: Danmark" består af 14 nye danske film, heraf fem spillefilm og ni dokumentarer, bl.a. Simon Stahos "Magi i luften", Ole Christian Madsens "Superclásico" og Mads Brüggers "Ambassadøren". Også en række ældre danske film bliver præsenteret i en retrospektiv serie med seks spillefilm og seks kortfilm.

Det danske filmmirakel 2.0

Festivalen holder to danske seminarer: En masterclass med Lone Scherfig og et seminar om dansk dokumentarfilm kontra dansk spillefilm, hvor instruktørerne Eva Mulvad, Birgitte Stærmose og Mads Matthiesen samt kunstnerisk leder af Det Danske Filminstituts talentstøtteordning New Danish Screen Jakob Høgel deltager.

De nye danske dokumentarfilm fremhæves af festivalen som "det danske filmmirakel 2.0" med mulighed for at give filmbranchen en kreativ indsprøjtning i stil med den, dogmefilmene stod for i 90'erne.

"I debatten om behovet for et nyt manifest taler man ofte om netop de nye dokumentarfilm som et nyskabende eksempel på, hvor udviklingen sker, og hvordan den bevæger sig over i spillefilmene. Det tager vi op på festivalens seminarer", siger festivalens ansvarlige for det nordiske program, Mirja Hildbrand.

Udover den danske serie bliver Rúnar Rúnarssons danskproducerede "Volcano" og to korte afgangsfilm fra Den Danske Filmskole vist i festivalens øvrige sektioner.

Danske film på Göteborg International Film Festival:

Dragon Award Best Nordic Film

10 timer til Paradis af Mads Matthiesen

Nordisk lys: Danmark

1/2 revolution af Omar Shargawi
A Kind Of Paradise af Andreas Johnsen
Ambassadøren af Mads Brügger
Au Pair af Nicole N. Horanyi og Heidi Kim Andersen
Bag Blixens maske af Morten Henriksen
Julie af Linda Wendel
Labrador af Frederikke Aspöck
Love Addict af Pernille Rose Grønkjær
Magi i luften af Simon Staho
Med døden til følge af Eva Mulvad
Putin's Kiss af Lise Birk Pedersen
Superclásico af Ole Christian Madsen
Testamentet af Christian Sønderby Jepsen
Værelse 304 af Birgitte Stærmose  

Dansk retrospektiv - spillefilm

Breaking the Waves af Lars von Trier
Brødre af Susanne Bier
Gå med fred Jamil – Ma salama Jamil af Omar Shargawi
Italiensk for begyndere af Lone Scherfig
Notater fra Kina af Jørgen Leth
Nattevagten af Ole Bornedal 

Dansk retrospektiv – kortfilm

Dennis af Mads Matthiesen
Den onde cirkel af Lone Scherfig)
Happy Now af Frederikke Aspöck
Jeg som regel af Martin Pieter Zandvliet
Sophie af Birgitte Stærmose

Nordisk lys – spillefilm

Volcano af Rúnar Rúnarsson

Nordisk lys - kortfilm

Mødet med min far Kasper Højhat af Lea Glob
Parykatelieret af Sofie Tønsberg

Göteborg International Film Festival 27. januar-6. februar