Dansk Oscar-indstilling 2017

OSCAR. "Under sandet" bliver den danske deltager i Oscar-kapløbet i kategorien for bedste udenlandske film.

Komitéen, der indstiller en dansk film til kapløbet om en Oscar-nominering i kategorien Foreign Language Film, mødtes mandag den 19. september for at afgøre, hvilken af de tre shortlistede film, "Kollektivet", "De standhaftige" eller "Under sandet", der skal være dette års Oscar-deltager.

Komitéen indstillede enstemmigt Martin Zandvliets "Under sandet", og fungerende formand for komitéen, vicedirektør ved Det Danske Filminstitut Claus Ladegaard, siger:

"Alle tre film, som komitéen pegede på i første omgang, demonstrerer dansk films høje niveau og tager samtidig fat i hjørner af den danske historie og kultur, som vi får lyst til at kende mere til. Det har været en spændende opgave for komitéen at vurdere og tage stilling til, hvilken af de tre film der har størst potentiale til at friste Oscar-akademiets medlemmer.

Martin Zandvliets 'Under Sandet' byder på en anderledes historie om 2. Verdenskrig, baseret på virkelige begivenheder, i en smukt filmet og gribende fortælling, der i passager får publikum helt ud på kanten af sædet. Siden verdenspremieren på Toronto Filmfestivalen sidste år har filmen og dens hovedkræfter rejst verden rundt på store festivaler og modtaget priser. Overalt har den grebet publikum og opbygget en fanskare blandt professionelle filmbranchefolk, som begejstret taler om den. Filmens nordamerikanske distributør, der bringer filmen ud til det nordamerikanske publikum i det kommende halvår, har stået bag lanceringen af størstedelen af de film, der gennem det seneste årti har vundet en Oscar i kategorien Foreign Language Film. 'Under sandet' fik herhjemme premiere i december 2015, modtog fremragende anmeldelser og trak 175.000 i biografen.

Med filmens stærke kvaliteter, med den store indsats, som hovedkræfterne bag filmen har lagt i den internationale lancering, og med en Oscar-erfaren nordamerikansk distributør bag sig har vi trods stærk konkurrence fra de andre film valgt at indstille 'Under Sandet'.

Det er en film, der på fineste vis fortsætter en mangeårig tradition, hvor vi præsenterer Oscar-akademiet for populære film af kulturel værdi, som samtidig vidner om den høje kvalitet, den danske filmbranche kan byde ind med."

Komitéen består ud over den fungerende formand af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Anders Refn fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Jacob Wendt Jensen fra Danske Filmkritikere, Kim Pedersen fra Danske Biografer samt Mariannne Moritzen, afdelingschef for fiktion på Det Danske Filminstitut.

Martin Zandvliet

Martin Zandvliet spillefilmdebuterede i 2009 med "Applaus", hvor Paprika Steen havde hovedrollen som falleret diva. Produceret på en lav-budget-ordning for godt 5 mio. kr. trak filmen 40.000 danskere i biografen, fik et omfattende festivalliv og var genstand for stor international pressebevågenhed.

Igen sammen med producer Mikael Rieks gjorde Zandvliet sig i 2011 stærkt bemærket med "Dirch", der lokkede 473.000 i biografen.

Zandvliet og Rieks arbejdede i en lang årrække på at udvikle "Under sandet", deres tredje filmprojekt. Emnet var ukendt, fortællingen skræmmende, og hovedpersonen Roland Møller var på det tidspunkt kun kendt for to store spillefilmbiroller.

Martin Zandvliets kommende projekt er en stor amerikansk produktion, "The Outsider", der skal optages i Japan med Jared Leto i hovedrollen.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering. Akademiets regler kræver, at filmen har haft biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2015 til 30. september 2016, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialog-sprog.

Fra 1. oktober vurderes de indstillede film af akademiets Foreign Language-komité, der skal vælge seks film til en shortliste. En eksekutiv komité tilføjer derefter yderligere tre film til shortlisten for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten, som derefter består af ni film.

Kort før jul offentliggøres Oscar-shortlisten med de ni film. Den præcise dato for dette er aldrig officiel. Onsdag den 5. januar indledes stemmeprocessen til nomineringerne, som offentliggøres torsdag den 24. januar. Det 88. Academy Awards Show finder sted søndag den 26. februar.

"Under sandet" er fotograferet af Camilla Hjelm Knudsen og klippet af Molly Malene Stensgaard og Per Sandholt. Mikael Rieks har produceret for Nordisk Film med produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut. I Nordamerika distribueres filmen af Sony Pictures Classics.

Danske Oscar-indstillinger de seneste 10 år til Foreign Language Film Award

2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder
2010 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz
2009 To verdener / Niels Arden Oplev
2008 Kunsten at græde i kor / Peter Schønau Fog
2007 Efter brylluppet / Susanne Bier / Oscar-nomineret

(Filmene er registreret efter det år, prisen uddeles)

Danmark har igennem de seneste årtier markeret sig stærkt ved Oscar-uddelingen, ikke bare med spillefilm, men også med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt
Tags: Oscar 2017