Dansk restaureret stumfilm på London Festival

A Modern Musketeer

Det Danske Filminstitut har restaureret en stumfilmkomedie med Douglas Fairbanks, "A Modern Musketeer"/"En moderne musketer", som vises på London Film Festival den 30. oktober. Filmen fra 1917 er reddet i samarbejde med Museum of Modern Art i New York, som besad en kopi af den første halvdel af filmen.

Det Danske Filminstitut ejede en kopi af hele filmen, og de to kopier er under restaureringen digitaliseret og rekonstrueret, så filmen fremstår så smuk og ensartet som muligt.

Filmen, der er instrueret af Allan Dwan, viser en munter og superatletisk Douglas Fairbanks, som - med charme og knæfald for kvinderne - klatrer, springer, falder, slår saltomortaler og fægter sig gennem Dumas' fortælling om D'Artagnan. Men det er kun den en del af fortællingen: Filmens hovedperson Ned drømmer sig blot ind i musketer-verdenen. I virkeligheden er han en gæv amerikaner fra Kansas, som ridderligt redder en dame fra en grum indianerhøvding. Og dele af handlingen er filmet i et spektakulært Grand Canyon.

"En moderne musketer" har tidligere været vist i Cinemateket i København og på stumfilmfestivalen i Pordenone, som samler filmforskere fra hele verden.