Dansk shortlist til Oscar-kapløb

OSCAR 2018. Tre danske film er i dag onsdag blevet sat på en shortlist som mulige bud på Danmarks kandidat til en nominering i kategorien Foreign Language Film ved Oscar-uddelingen. De tre film er "Du forsvinder" af Peter Schønau Fog, "Gud taler ud" af Henrik Ruben Genz og "Underverden" af Fenar Ahmad.

En dansk Oscar-komité bestående af syv repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut afgør hvert år, hvilken film der indstilles til dysten om en Oscar-nominering i kategorien Foreign Language Film.

Afgørelsen foregår i to runder, og den første fandt sted i dag onsdag, hvor komiteen udpegede tre indledende kandidater. Anden runde, hvor komiteen peger på deres endelige valg, finder sted onsdag den 20. september.

De tre film udpeget til shortlisten er "Du forsvinder" af Peter Schønau Fog, "Gud taler ud" af Henrik Ruben Genz og "Underverden" af Fenar Ahmad.

Claus Ladegaard, direktør for Filmstøtte på Det Danske Filminstitut og formand for komitéen, uddyber valget:

"Tilsammen viser filmene kvaliteten og bredden i dansk film. Det er vedkommende historier fortalt med nerve og originalitet."

"Peter Schønau Fog imponerer med sin tankevækkende filmatisering af Christian Jungersens roman 'Du forsvinder'. Hvad vil det sige at være menneske i spændet mellem vores frie vilje og vores bundethed til hjernens kemi, spørger filmen og holder os til ilden med sin fascinerende, fragmentariske fortælleform og et eminent skuespil af Nikolaj Lie Kaas og Trine Dyrholm. Filmen får sin internationale premiere på Toronto Filmfestivalen i september, en festival der har vist sig at have stor betydning for lanceringen af film i Oscar-sammenhæng." 

"Henrik Ruben Genz tager livtag med Jens Blendstrups selvbiografiske roman 'Gud taler ud' og giver portrættet af den dominerende far både varme og satirisk brod. Søren Malling giver den fuldt gas i hovedrollen som topmavet parcelhuspatriark, og tidsbilledet fra slutfirserne er imponerende tegnet. Filmen er allerede nu linet op til et par vigtige festivaler i efteråret, mens et dansk publikum kan se Ruben Genz' skæve familiedrama i september."

"Fenar Ahmad har med sin anden spillefilm 'Underverden' skabt et originalt bud på dansk action. Filmens miks af rå realisme i sin skildring af Københavns underverden og genrens neglebidende spændingselementer er sjældent set herhjemme, og mere end 180.000 danskere kvitterede ved billetlugen i januar. Internationalt har der været bud efter filmen fra festivaler i Moskva og Montreal, og en amerikansk festival, som endnu ikke har offentliggjort sit program, har også inviteret Ahmads film."

"Du forsvinder" havde premiere 20. april og "Underverden" 19. januar, mens "Gud taler ud" kommer i de danske biografer 28. september.


Den danske Oscar-komité

Komitéen består i år, ud over formanden, af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Anders Refn fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Jacob Ludvigsen fra Danske Filmkritikere, Mette Schramm fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion Marianne Moritzen.

Komité-medlemmerne mødes igen onsdag den 20. september for at afgøre, hvilken film der skal være Danmarks Oscar-kandidat. Resultatet offentliggøres samme dag om eftermiddagen.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering i Foreign Language-kategorien. Sidste år lå det samlede antal indstillede film på 85.

Akademiets regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2016 til 30. september 2017, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialog-sprog.

Fra 1. oktober vurderes de indstillede film af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' Foreign Language-komité, der skal vælge seks film til en shortlist. En eksekutiv komité tilføjer derefter yderligere tre film for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten, som derefter består af ni film.

Kort før jul offentliggøres den foreløbige liste med de ni film. Den præcise dato for dette er aldrig officiel. To komitéer, en på USA's østkyst og en på vestkysten, ser de ni film og vælger de fem film, som Oscar-nomineres. De fem nomineringer offentliggøres tirsdag den 23. januar. Det 90. Academy Awards Show finder sted søndag den 4. marts.


Ti år med danske Oscar-indstillinger til Foreign Language-kategorien
/ efter prisuddelingsåret

2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret 
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros 
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret 
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret 
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet 
2011 Hævnen  / Susanne Bier / Oscar-vinder 
2010 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz 
2009 To verdener / Niels Arden Oplev 
2008 Kunsten at græde i kor / Peter Schønau Fog

Danmark har igennem de seneste årtier markeret sig stærkt ved Oscar-uddelingen, ikke bare med spillefilm men også med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt