Danske dvd-udgivelser i januar 2011

PÅ DVD. Månedens danske dvd-udgivelser byder på grønlandsk storslået islandskab, ensomme og længselsfulde mennesker, fortællinger af Karen Blixen og Bølle Bob for fuld udblæsning. I denne måned udkommer "Qivitoq – Fjeldgængeren", "Smukke Mennesker", "Karen Blixen – Storyteller" og "Bob Bob Bølle Bob: Alle Tiders Helt" på dvd.

I månedens løb kan følgende film opleves derhjemme på de store eller små fladskærme i de opvarmede stuer, når de udkommer på dvd.

"Qivitoq – Fjeldgængeren" på dvd 5. januar

Erik Ballings storfilm "Qivitoq – Fjeldgængeren" fra 1956 var på tidspunktet den dyreste dansk-producerede film med et budget på ca. 1 mio. kroner. Filmen fik også som en af de første danske film den prestigefyldte Oscar-nominering for bedste udenlandske film, men prisen gik dog i stedet til Fellinis "La Strada" i 1956. Nu er den endelig blevet hentet frem fra de støvede hylder og udkommer i en nyrestaureret udgave.

Qivitoq er en fortælling om mennesker, der møder modgang, og som må vælge mellem at se den i øjnene og overvinde den – eller bukke under og flygte. Storfangeren Pavia sejler en morgen i sin kajak ind i Frederiksmindes havn. I sit spinkle fartøj har han sejlet den lange vej fra sit hjem, det lille udsted Sermelik, for at høre nyt om sin fiskebåd, der skal komme fra Danmark. Sælen forsvinder fra havet, og Pavia er klar over, at han og alle andre grønlandske fangere må gå over til fiskeri for at opretholde livet.

"Qivitoq – Fjeldgængeren" er produceret af Nordisk Films Kompagni.

"Karen Blixen – Storyteller" på dvd 18. januar

Christian Braad Thomsens dokumentarfilm "Karen Blixen – Storyteller" fra 1995 lægger nogle centrale brikker til forståelse af forfatterens gådefulde personlighed. Filmen rummer hidtil ukendte optagelser fra forfatterens triumftog til USA i 1959, hvor hun deltog i talk shows og fortalte erindringer fra Afrika og Rungstedlund. Desuden medvirker en række af Karen Blixens nære venner: digteren Thorkild Bjørnvig, litteraturprofessor Aage Henriksen, Louisianas grundlægger Knud W. Jensen, Blixens svigerinde Jonna Dinesen - samt Nils Carlsen, der var dreng på Rungstedlund. Mosaikken fuldendes af gamle og nye optagelser fra Rungstedlund samt fyldige citater fra det berømte forfatterskab.

Søndag den 9. januar kl. 21.30 er der desuden mulighed for at se en særvisning af filmen i Grand Teatret med introduktion af Christian Braad Thomsen selv, som også netop har udgivet "Boganis' gæstebud" om fadersporet i Karen Blixens liv og værk.

"Karen Blixen – Storyteller" er bl.a. andet produceret af Kollektiv Film, Danmarks Radio og Undervisningsministeriets Mediekontor med støtte fra Det Danske Filminstitut.

"Bob Bob Bølle Bob: Alle Tiders Helt" på dvd 18. januar

I Martins Schmidts musical-komedie om børnehelten Bølle Bob og hans venner har borgmesteren for Storby og Lilleby planer om at lukke ned for Lilleby Skole for at spare penge. Bølle Bob har dog helt andre planer – han vil nemlig gøre alt for at bevare skolen i Lilleby. Og for at tiltrække flere elever får han i stedet arrangeret en musical på skolen inden for en uge, på trods af borgmesterens og skoleinspektøren Frk. Friis tiltagne forsøg på at forpurre forestillingen.  

Filmen er produceret af Regner Grasten Filmproduktion med støtte fra Det Danske Filminstitut.

"Smukke Mennesker" på dvd 25. januar

Mikkel Munch-Fals' spillefilmsdebut "Smukke Mennesker" modtog  i september 2010 en Special Mention på filmfestivalen San Sebastian i Nordspanien for at være en af tre særligt bemærkelsesværdige film under kategorien New Directors.

I filmen møder vi Ingeborg, som ikke længere føler sig attraktiv og knægten Jonas, der til gengæld er så attraktiv, at han i bogstaveligste forstand kan sælge ud af det. Vi møder Anna, en yngre kvinde med en fysisk skade, og Anders, en ældre mand med en psykisk brist. Fire mennesker hvis længsel efter kærlighed fletter dem sammen – fire mennesker som hver især kæmper sig til et lidt bedre liv.

"Smukke Mennesker" er produceret af Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.