Danske film i Cannes 2024

CANNES. Magnus von Horns 'Pigen med nålen' er med i konkurrencen om Guldpalmen ved årets Cannes Film Festival, og de første reaktioner fra den internationale presse er positive. Tre koproduktioner er også udtaget til den prestigefulde festival, der løber til 25. maj.

(Oprindeligt udgivet 11. april. Opdateret 16. maj) Der er en stærk dansk tilstedeværelse på dette års Cannes Festival med en dansk film i hovedkonkurrencen. Derudover er tre danske koproduktioner med på dette års festival, der løber fra den 14. til den 25. maj.

Kontakt

Lizette Gram Mygind
Festivalkonsulent, spillefilm
Tlf. +45 2482 3758
lizetteg@dfi.dk

Festivalkonsulent Lizette Gram Mygind udtaler: "At have en dansk film udvalgt til hovedkonkurrencen i Cannes er ikke blot en enestående ære for filmskaberne, men et kraftfuldt vidnesbyrd om den kvalitet og innovation, der kendetegner dansk film. Deltagelsen i Cannes sætter internationalt spotlight på vores kreative talenter og understøtter Danmarks position som et filmkunstens kraftcenter, hvor filmsproget udvikles og betydningsfulde fortællinger fødes."

'Pigen med nålen'

Magnus von Horn og Line Langebek har sammen skrevet manuskriptet, der bygger på historien om Dagmar Overbye, som fra 1913 og syv år frem dræbte en lang række spædbørn født uden for ægteskab.

Efter filmens verdenspremiere på festivalen er de første reaktioner fra den internationale presse i Cannes positive:

"...von Horn is a masterful talent, and The Girl With the Needle is an unequivocal and beguiling triumph."
Joe Utichi, Deadline

"Unrelentingly fascinating performances from Vic Carmen Sonne and Trine Dyrholm"
Fionnuala Halligan, Screen International

"Magnus von Horn’s handsome and captivating Cannes competition title offers rich and assured storytelling, with a twist."
Sophie Monks Kaufman, Indiewire

Den unge fabriksarbejder Karoline kæmper for at overleve i København i tiden lige efter 1. Verdenskrig. Da hun bliver arbejdsløs, forladt og gravid, møder hun Dagmar, en karismatisk kvinde, der driver et undergrundsadoptionsbureau, hvor hun hjælper mødre med at finde plejefamilier til deres uønskede børn. Da Karoline ikke har andre steder at tage hen, påtager hun sig rollen som amme, og der opstår en stærk forbindelse mellem de to kvinder. Men Karolines verden går i stykker, da den chokerende sandhed går op for hende.

Vic Carmen Sonne spiller Karoline, mens Trine Dyrholm har rollen som Dagmar Overbye, og Besir Zeciri spiller Karolines mand i 'Pigen med nålen'.

Svenskfødte Magnus von Horn er uddannet fra Polish National Film School i Lodz, Polen. Von Horns svenskproducerede spillefilmsdebut 'The Here After' havde premiere på Directors' Fortnight i Cannes 2015, mens hans anden spillefilm, den polskproducerede 'Sweat', var en del af det officielle program i Cannes i 2020. 'Pigen med nålen' er Magnus von Horns første dansksprogede spillefilm.

Filmen er produceret af Malene Blenkov og Mariusz Włodarski for Nordisk Film Creative Alliance med støtte fra blandt andet Det Danske Filminstitut, Det Svenske Filminstitut, Det Polske Filminstitut, Nordisk Film & TV Fond og Eurimages. The Match Factory har de internationale salgsrettigheder.

Filmen distribueres af Nordisk Film Distribution med forventet dansk biografpremiere i efteråret 2024.

Minor-koproduktioner

'The Apprentice' af Ali Abbasi

Ali Abbasis 'The Apprentice' er ligeledes udtaget til hovedkonkurrencen. Filmen, der er hans første siden 'Holy Spider', er en canadisk-irsk-dansk koproduktion med Sebastian Stan, Jeremy Strong og Maria Bakalova i de centrale roller. Kerneholdet bag filmen er dansk og inkluderer producer Jacob Jarek, filmfotograf Kasper Tuxen samt filmklipperne Olivia Neergaard-Holm og Olivier Bugge Coutté. 'The Apprentice' er skabt i samarbejde mellem Profile Productions 2, canadiske Apprentice Productions Ontario og irske Tailored Films. Filmen distribueres af Nordisk Nordisk Film Distribution.

'Everybody Loves Touda' af Nabil Ayouch

Det danske produktionsselskab Snowglobe er i Cannes igen, denne gang som koproducere på Nabil Ayouchs 'Everybody Loves Touda'. Det marokkanske instruktør- og forfatter-par Nabil Ayouch og Maryam Touzani var sidst i Cannes med 'Den blå kaftan', men denne gang er det Nabil Ayouchs, der instruerer og Maryam Touzani, der er medforfatter. Ud over producerne Katrin Pors, Eva Jakobsen, Mikkel Jersin og Anna Dammegaard Søllested har også filmens lydside dansk islæt med original musik af Flemming Nordkrog i samarbejde med Kristian Selin Eidnes Andersen samt lyddesign af Jacques Pedersen. 'Everybody Loves Touda' bliver vist i Cannes Premiere-sektionen. Filmen distribueres af Camera Film.

Begge film er støttet af Det Danske Filminstitut.

'The Brink of Dreams' af Nada Riyadh og Ayman El Amir

Den danske dokumentarproducent Mette-Ann Schepelern har co-produceret den egyptisk-fransk-danske 'The Brink of Dreams' for Magma Films. Filmen er optaget over fire år i en afsidesliggende landsby i det sydlige Ægypten, hvor en gruppe piger gør oprør ved at danne en gadeteatergruppe. De drømmer om at blive skuespillerinder, dansere og sangere og udfordrer deres familier og landsbyboerne med deres uventede optrædener. Filmen følger dem fra barndom til kvindeliv, hvor de står over for de mest afgørende valg i deres liv. Filmen får premiere i Semaine de la Critique.

Cannes

Dansk film har traditionelt stået stærkt i Cannes. Senest i 2022 deltog Ali Abbasis 'Holy Spider' i hovedkonkurrencen, hvor Zar Amir Ebrahimi modtog skuespillerprisen. Samme år deltog Hlynur Pálmasons 'Vanskabte Land' i Un Certain Regard. De forgangne 10 år har der været otte danske film i hovedprogrammet.

Få det historiske overblik over danske film i Cannes.

Cannes Film Festival er en af verdens mest prestigefyldte filmfestivaler. Den blev afholdt for første gang i 1946. Festivalen finder som regel sted hvert år i maj. Cannes Film Festivals fornemmeste pris er Guldpalmen eller Palme d'Or, der uddeles til den bedste film. Det officielle program består primært af hovedkonkurrencen og Un Certain Regard. Også filmskolekonkurrencen La Cinef er en del af Det officielle program. Desuden består festivalen af en række vigtige sideprogrammer, hvoraf de vigtigste er Directors' Fortnight og Critics' Week. 

Festivalen løber I år fra 14. til 25. maj.

Find mere information om festivalen på festival-cannes.com.