Danske film på vej i biografen

FILM PÅ VEJ. Thriller om en berygtet kvindeanstalt, en seriemorders bekendelser, komedier og kærlighedshistorier, episke fortællinger og skarpe samtidsdramaer, en YouTubers filmdebut – og ikke mindst fantasy og action i børnehøjde. Sådan lyder nogle af stikordene til efterårets og vinterens 19 danske filmpremierer, der torsdag blev præsenteret i Cinemateket af Filminstituttet og branchen.

En stribe instruktører, producere, skuespillere og manuskriptforfattere stod torsdag formiddag klar ved Filminstituttets halvårlige arrangement FILM PÅ VEJ. Her præsenterede de deres kommende biograffilm for pressen med klip og en kort samtale med dagens vært, Ane Cortzen.

Filmene spænder vidt i genrer, temaer og fortællinger, og blandt filmfolkene bag og foran kameraet byder sæsonen på både velkendte navne og debuterende talenter. 

Stemningsbilleder fra Cinemateket

Se listen med efterårets og vinterens film

Her følger listen med de i alt 19 danske film fra torsdagens præsentation, som biografpublikummet kan opleve frem til starten af februar:

Lykke-Per / 30. august

På jagt efter lykken flytter Per væk fra det landlige Jylland, sin strenge opvækst i det stærkt religiøse hjem og sin patriarkalske præstefar, og sætter sejl mod København for at studere til ingeniør og realisere et stort visionært og moderne energiprojekt, baseret på vind- og bølgeenergi. I hovedstaden kaster Per sig ud i storbylivet og indgår med livsappetit og glæde i det muntre og ubekymrede selskabsliv. Han får kontakt med den jævnaldrende Ivan fra den rige jødiske familie Salomon, som fascineres og begejstres af Pers ambitioner, og som vil hjælpe ham med at føre dem ud i livet. Trods al sit held og fremgang har Per svært ved at bryde båndene og slippe af med de sår, hans strenge, religiøse baggrund har givet ham, og han frygter, at han nu som voksen vil komme til at gentage farens adfærd.

Instruktør Bille August Manus Bille August, Anders Frithiof August Producent Nordisk Film Genre Historisk drama

DITTE & LOUISE / 13. SEPTEMBER

Ditte og Louise er (stadigvæk) to midaldrende skuespillerinder, som indser, at det eneste, branchen har tilbage at tilbyde dem, er roller som nogens mor eller “gammel luder”. Derfor griber Ditte til en radikal beslutning: Hun klæder sig ud som mand. Og med ét er verden vendt på hovedet! Stik mod forventning får Ditte succes som Ditlev. Hun får pludselig hovedroller. Hun får tonsvis af opmærksomhed. Kvinder sværmer om hende. Og hun bliver bedste venner med Anders W. Berthelsen. Men samtidig svigter hun sin bedste veninde Louise og deres fælles drøm om eget firma. I afmagt og frustration kaster Louise sig ud i en hovedløs affære med lægen David. Men hun har gjort regning uden vært, og problemerne tårner sig op i ekspresfart. Efterhånden er Ditte og Louise i fare for at miste det hele. Karrieren. Kærligheden. Venskabet. Og de må gribe til en sidste desperat løsning for at bringe balance i regnskabet igen.

Instruktør Niclas Bendixen Manus Ditte Hansen, Louise Mieritz Producent Nordisk Film Genre Komedie

IQBAL & DEN INDISKE JUVEL / 20. SEPTEMBER

Iqbals tante Fatwa er blevet udnævnt til vogter af Den Indiske Juvel, og Iqbal overtaler sin far til, at hele familien skal til Indien for at overvære ceremonien. Men Den Indiske Juvel bliver pludselig stjålet, og Iqbals far beskyldes for tyveriet og kommer i fængsel. Iqbal og hans venner må nu lægge deres hidtil vanskeligste plan, og ikke længe efter går den vilde jagt gennem New Delhis gader for at finde både Den Indiske Juvel og redde far.

Instruktør Oliver Zahle Manus Mikael Olsen Producent Miso Film Genre Komedie

Hjertelandet / Biografpremiere 20. september

I det vindblæste Nordjylland bor Sommai, en tidligere sexarbejder fra Pattaya. Hun kom til Thy for 25 år siden for at gifte sig med Niels, og lige siden har hun hjulpet kvinder fra sin landsby i Thailand til ægteskab med danske mænd. Nu gælder det niecen, Kae. Sommai og Niels sætter en kontaktannonce i avisen, og inden længe melder en bejler sig. Imens i Thailand forsøger en anden ung kvinde, Saeng, at finde en dansk mand, men Sommai kan ikke hjælpe hende, og hun må i stedet forsørge sin søn via sexbarerne i Pattaya. Ti år senere møder vi dem alle igen og ser de konsekvenser, deres livsvalg har haft for dem selv, deres børn og de to små samfund på hver sin side af kloden. Intimt og nærværende væves skæbner og drømme sammen til en eksistentiel livsrejse.

Instruktør Janus Metz, Sine Plambech Producent Magic Hour Films 

Journal 64 / 4. oktober

Nogle håndværkere gør en uhyggelig opdagelse i en ældre københavnsk lejlighed: Bag en falsk mur i lejligheden finder de tre mumificerede lig siddende omkring et spisebord med en ledig plads klar. Kriminalkommissær Carl Mørck og hans assistent Assad i Afdeling Q bliver sat til at finde ud af, hvem mumierne er, og hvem den fjerde plads er tiltænkt. Carl og Assad sætter jagten ind på lejlighedens beboere og finder spor tilbage til den berygtede kvindeanstalt på Sprogø, hvor misrøgt og lægelige forsøg med tvangssterilisering var en fast del af hverdagen for de anbragte, såkaldte utugtige piger. Rædslerne på Sprogø er et overstået kapitel i Danmarkshistorien, men der dukker personer op, som siger, at eksperimenterne er fortsat helt op i vores tid. Carl og Assad indleder et kapløb mod tiden for at forhindre nye mord og overgreb.

Instruktør Christoffer Boe Manus Bo hr. Hansen, Mikkel Nørgaard, Nikolaj Arcel Producent Zentropa  Genre Thriller

Team Albert / 4. oktober

Albert er en oprører. Han vil ikke leve med, at hans karrierevej har været planlagt for ham lige siden børnehaven. Han vil have succes i livet og vil opnå det på sin egen måde. Derfor gør Albert oprør mod skole, forældre og hele verden. Han vil blive det, han er bedst til: en, der underholder hele verden gennem YouTube. Men det er ikke uden omkostninger. På sin vej er Albert ved at miste sine bedste venner og, allerværst, den, der elsker ham allermest.

Instruktør Frederik Nørgaard Manus Thor Wissing Lange Producent Regner Grasten Filmproduktion Genre Ungdomsfilm

Vildheks / 11. oktober

Clara er en helt almindelig 12-årig pige, der bor alene med sin mor og går i skole hver dag. En dag bliver Clara angrebet af en mystisk, sort kat, der viser sig at være hendes vildven. Clara finder ud af, at hun tilhører en familie af vildhekse, som har en helt speciel kontakt til dyr og natur. Clara er imidlertidig ekstra speciel, da hendes blod kan befri den onde heks Bravita Blodsunge, som planlægger at overtage den vilde verden. Clara må derfor begive sig ud på en farefuld rejse mod det kolde nord for at bekæmpe Bravita. Hun må åbne sig for den vilde verden og finde sin indre styrke, så hun kan bevise over for sig selv og for den vilde verden, at hun er en vaskeægte vildheks.

Instruktør Kaspar Munk Manus Poul Berg, Bo hr. Hansen, Kaspar Munk Producent Good Company Films Genre Eventyr

Holiday / 11. oktober

Saschas historie er den klassiske fortælling om en kvindes valg mellem den rige, magtfulde mand og den unge, uskyldige dreng. Michael og hans gangsterslæng hænger ud i hans luksusvilla ved den tyrkiske riviera. Sascha er hans elskerinde, måske en skønne dag hans kæreste – eller endda hustru. Et liv i luksus og evig idyl venter forude. Hver dag med Michael er som en uvirkelig fantasi; fester og dyre gaver, gourmetrestauranter og designerstoffer – men også psykisk og fysisk vold og kriminalitet. Så da Sascha møder den unge, charmerende sømand Thomas, føler hun sig splittet. Han er ukompliceret og sød. Kan han give hende et mere hæderligt og autentisk liv?

Instruktør Isabella Eklöf Manus Johanne Algren, Isabella Eklöf Producent Apparatur Genre Drama

Julemandens datter / 8. november

Oppe i Grønland bor den 12-årige Lucia med sin mor Claudia og sin far Julius, bedre kendt som julemanden. Lucia går på den internationale julemandsskole og vil så gerne være julemand. Det må hun bare ikke, for det er kun drenge, der får lov til at gå i julemandsklassen. Da Lucia fortsat protesterer, giver julemandsskolen hende én chance for at bevise, at hun kan være en lige så god julemandselev som drengene: Hun skal opfylde menneskedrengen Alberts største juleønske – at hans far, der er ramt af en mystisk sygdom, bliver rask. Alberts far er blevet smittet af den ondskabsfulde Krampus, og Lucia indser, at det er en næsten umulig opgave – hun skal fange Krampus for at gøre Alberts far rask igen. Lucia rejser ned til Danmark med sin far på slæb for at finde Krampus, og nu starter et forrygende juleeventyr, som går over stok og sten, da det viser sig, at andre også jagter Krampus.

Instruktør Christian Dyekjær Manus Uffe Rørbæk Madsen, Philip LaZebnik Producent Deluca Film Genre Familiefilm 

Den tid på året / 8. november

Hjemme hos Katrine og Mads, en helt almindelig familie, skal man i år atter samle hele familien om en traditionsrig juleaften med salmesang og andesteg. På en aften som denne er der naturligvis plads til alle, de fraskilte forældre, den rapkæftede lillesøster, hendes nye mand og ikke mindst familiens børn, som skal passe ind i forældrenes forestilling om hjerternes fest. På overfladen sitrer en intens stemning af irritation, der er lige så antændelig som et tørt grantræ, og efterhånden som maden falder tungt og julegaverne skuffer, brister enhver illusion om julefred. For intet er, som vi bilder os ind på den tid af året.

Instruktør Paprika Steen Manus Jakob Weis Producent Nordisk Film Genre Komedie

I KRIG & KÆRLIGHED / 15. november

Da Esben deserterer fra krigen, er det for at blive forenet med sin elskede kone Kirstine og deres søn Karl efter tre år. Men alt er ændret i hans fravær. Den charmerende tyske officer Gerhard bejler kraftigt til Kirstines hjerte og rollen som familiefar. Esben må sætte alt ind for overlevelse, kærligheden og at redde familien.

Instruktør Kasper Torsting Manus Kasper Torsting, Karsten Skov, Ronnie Fridthjof Producent Fridthjof Film Genre Historisk drama

Brakland / 15. november

Simon flytter fra København til Vesterby, hvor han møder Bjarke – byens alfahan og arving til det lokale højttalerimperium. De to outsidere begynder at udfordre hinanden i grænseoverskridende handlinger, og venskabet vokser. Men da svindel tvinger højttalerfabrikken til konkurs, går byen i opløsning, og Bjarkes familie får skylden. Vreden vækker bæstet i Bjarke, og Simon må nu vælge, om han skal forsøge at redde sin ven eller trække sig fra den kurs, Bjarke har sat – mod sin og Vesterbys undergang.

Instruktør Martin Skovbjerg Jensen Manus Christian Gamst Miller-Harris Producent Snowglobe ApS Genre Drama

Christian IV - Den sidste rejse / 13. december

Året er 1648. Christian IV er alvorligt syg, og med døden i hælene tager den syge konge mod København for at dø på Rosenborg Slot. Han sender bud efter sin ekskone Kirsten Munk, som han har holdt indespærret siden deres voldsomme skilsmisse. Kirsten skal underskrive en række anklagepunkter, så Christian kan få oprejsning og sikre sit eftermæle; men gensynet sætter ild til en fortid med utroskab og jalousi. Turen mod København bliver en rejse i Christians og Kirstens stormfulde ægteskab, fra første møde og forelskelse til bitter strid og ulykkelig kærlighed. Et kammerspil i en karet, der ræser gennem kærlighed, had, synd og forsoning.

Instruktør Kasper Kalle Manus Trine Appel, Kasper Kalle  Producent Good Company Films Genre Drama 

Ninna / 6. december

Ninna bor sammen med sin søn Dennis i Præstø, hvor hun også arbejder på den lokale grill. Da Dennis tæt på jul fylder 18 år, holder Ninna et surpriseparty for ham. Mest overrasket bliver Ninna dog selv, for Dennis meddeler, midt i al herligheden, at han har fået sin egen lejlighed og har tænkt sig at flytte hjemmefra. Ninna kastes nu ud i en større krise, hvor december udvikler sig til en måned i helvede. Udsigten til at skulle se sin søn blive voksen og begynde at leve sit eget liv er uoverskuelig, og hun griber til alle tænkelige og utænkelige midler for at redde julen, hjerternes fest, 
og få sin dreng hjem. 

Instruktør Hans Fabian Wullenweber Manus Susanne Juhasz Producent Milk & Honey Genre Drama, Komedie

Christian IV - Den sidste rejse / 13. december

1648. Kong Christian IV er alvorligt syg, og med døden i hælene tager han mod København for at dø på Rosenborg Slot. Undervejs sender han bud efter sin ekskone Kirsten Munk, som han har holdt indespærret siden deres voldsomme skilsmisse. Kirsten skal underskrive en række anklagepunkter, så Christian kan få oprejsning og sikre sit eftermæle. Men gensynet sætter ild til en fortid med utroskab og jalousi. Turen mod København bliver en rejse i Christian og Kirstens stormfulde ægteskab, fra deres første møde og forelskelse til bitter strid og ulykkelig kærlighed. Et kammerspil i en karet, der ræser gennem kærlighed og had, synd og forsoning.

Instruktør Kasper Kalle Manus Trine Appel, Kasper Kalle Producent Good Company Films Genre Drama 

 

Ternet Ninja / 25. december

Aske får i fødselsdagsgave en ternet ninja-dukke af sin Onkel Stewart (kendt fra 'Terkel i knibe'). Ternet Ninja, som viser sig at være besat af en rapkæftet japansk ånd, kommer til at udfordre Askes opfattelse af, hvad han kan og ikke kan, og sammen hvirvles Aske og Ternet Ninja ind i en farlig mission, der kommer til at sætte deres venskab på prøve.

Instruktør Anders Matthesen, Thorbjørn Christoffersen Manus Anders Matthesen Producent A Film Genre Animation

Happy Ending / 25. december

Helle glæder sig vanvittigt meget til, at hendes arbejdsnarkoman af en mand, Peter, endelig går på pension, så de kan tage hul på livets efterår sammen. Hun har planlagt, hvordan de skal nyde livet og hinanden – og tage på nogle af de mange rejser, som Peter aldrig havde tid til. Men da han kommer hjem fra sin sidste arbejdsdag med den store overraskelse, at han nu skal til at være vinimportør, og at han har investeret hele deres fælles opsparing i et østrigsk vinhus, tager livet en overraskende drejning. Helle og Peter går fra hinanden, og de begiver sig hver især ud på en hæsblæsende opdagelsesrejse med nye muligheder, problemer og drømme. Men kan man starte forfra efter 50 års ægteskab? Og kan man i det hele taget undvære hinanden? En sjov og fræk fortælling om at turde starte forfra, selv når alt synes forbi.

Instruktør Hella Joof Manus Mette Heeno Producent Happy Ending Film Genre Komedie

Før frosten / 10. januar

Der hersker trange kår på landet i det 19. århundrede. Med endnu en hård vinter forude står bonden Jens over for et ubærligt valg. Hvis familien skal overleve vinteren, tvinges han til at indgå en pagt med storbonden på den nærliggende gård og gifte sin datter Signe bort. Det kaster familien ud i splittelse, hemmeligheder og mord. Spørgsmålet er, hvor meget Jens vil ofre for at redde sine børn?

Instruktør Michael Noer Manus Jesper Fink, Michael Noer Producent Nordisk Film Genre Drama

Skammerens datter II - Slangens gave / 24. januar

Dina har til sin store fortrydelse arvet sin mors over-naturlige skammerevner. Hun lever som en nomadisk flygtning sammen med sin familie og Nico, men det er et farligt liv. Dina ser en mystisk fremmed, som påstår at være hendes far, Sezuan. Da Davin og Nico tages til fange og indespærres i det berygtede Sagisborg, tvinges Dina ud på nye eventyr. Imod sin mors vilje stikker hun af og begiver sig ud på en farefuld færd med sin far for at befri fangerne. Sezuan er sortemester med evnen til at få folk til at se og tro på ting, der ikke findes, og Dina forstår, at hun besidder de samme evner. I fangenskab kæmper Nico og Davin for deres liv ved hjælp af mandsmod og intellekt. Hvis de ikke overvinder deres begrænsninger, vil Drakan formå at ødelægge enhver chance for et respektabelt og selvstændigt liv både i Højlandet og i de små byer.

Instruktør Ask Hasselbach Manus Gunnar Järvstad, Philip LaZebnik, Søren Frellesen, Astrid Øye Producent Nepenthe Genre Fantasy

 

Tags: Film på vej