To danske film på vej til Sundance

Sundance Film Festival har udtaget en dansk kortfilm "1989 (dengang jeg var 5 år gammel)" af filmskoleeleven Thor Ochsner. Susanne Biers "Hævnen" er allerede inviteret af festivalen, der afholdes fra 20. til 30. januar.

Thor Ochsner, der er studerende fra klippelinjen på Den Danske Filmskole, har fået sin debutkortfilm som instruktør, "1989 (dengang jeg var 5 år gammel)", udtaget til filmfestivalen i Sundance, en af vinterens toneangivende festivaler.

Instruktøren kalder sin film en rekonstruktion, og genren er en blanding af animation, dokumentar og fiktion.

Den 5-årige Thor er med sin far på vej i bil til lufthavnen for at hente sin mor, der lander med et fly fra Luxemburg, da der sker en ulykke. Det er denne virkelig hændelse, som er baggrunden for en historie, instruktøren har valgt at fortælle 21 år senere. Den 10 minutter lange film blander instruktørens barnetegninger fra dengang med tegninger, han har skabt nu, og filmoptagelser fra hans iPhone.

"Jeg havde egentlig ikke større forhåbninger end at få den vist på en dansk festival," fortæller instruktøren. "Men da Jacob Jarek, der nu er filmens producer, så den, sagde han, 'Den skal altså videre', og han gav den max gas."

Filmen har været vist på Nordisk Panorama i Bergen og på Upsalas Internationale Kortfilmfestival, inden Sundance fik øje på den.

Mere end 6000 produktioner er blevet foreslået til Sundance Festivalens kortfilmsprogram, men kun 81 film nåede gennem nåleøjet. Festivalen viser "1989" som en af ni udvalgte film i serien Internationale Animationskortfilm.

Susanne Biers spillefilm "Hævnen" er tidligere inviteret til festivalen i Sundance.

Haevnen-inviteret-til-Sundance (FILMupdate, 3. dec. 2010)

Sundance Film Festival (20.-30. januar).
IMDB: 1989 (dengang jeg var 5 år gammel)