Danske filmbesøg i Argentina

Billede til artiklen Danske filmbesøg i Argentina

I Buenos Aires i Argentina får film- og Danmark-interesserede for tiden lejlighed til at stifte nærmere bekendtskab med dansk film.

Fakta om salg af dansk film i udlandet

Danske film fra et kalenderår sælger i gennemsnit ca. 2 mio. billetter i udlandet. Gennemsnitstallet stammer fra de nyeste troværdige tal, og det er beregnet for perioden 2003-2006. (Kilde: Filminstituttets Facts & Figures for 2009. Tabel 9.2)

Billetsalg i udlandet opgøres ud fra, hvad de danske filmpremierer fra et givent år har medført af salg. Der vil f.eks. gå endnu 2-4 år, før man får et reelt billede af, hvor mange billetter de danske premierefilm fra 2009 har solgt i udlandet.

Det skyldes, at de udenlandske premierer ligger forsinket op til flere år i forhold til den danske premiere, og at indberetningerne fra de mange lande halter yderligere bagud. Tal for premiereårene efter 2006 er derfor ikke meget anvendelige endnu.

Udlandssalget varierer betydeligt fra premiereår til premiereår. Sammenlignet med andre europæiske lande har Danmark en meget høj andel solgte billetter til udenlandet i forhold til salget på hjemmemarkedet. Selvom vi er et lille sprogområde, har udlandet en forholdsmæssig stor interesse for dansk film.

I det meste af juni afholdes minifestivalen "Møde med dansk film", som er arrangeret af lokale kræfter og Det Dansk-Argentinske Handelskammer i samarbejde med Det Danske Filminstitut.

Der vises 15 film og afholdes pressekonference. Der arrangeres desuden netværksmøde for manuskriptforfattere, instruktører og filmstuderende samt events for sydamerikanske filmdistributører, alt sammen med fokus på dansk films position i Argentina og Sydamerika.

Fra Danmark deltager sales manager Nicolai Korsgaard fra salgselskabet TrustNordisk, filmlektor Peter Schepelern, manusforfatter Lars K. Andersen og filminstruktørerne Morten Hartz Kaplers og Christoffer Guldbrandsen.

Encuentro de cine danés

Læser du ikke spansk, kan du få oversat med Google Translate

Red. 18. juni: Læs meget mere her på Cineuropa.org. Blandt andet stort interview med Lars K. Andersen.

De 15 film, der vises i Buenos Aires
Afghan Muscles
Den hemmelige krig
Fra Thailand til Thy
Fra Thy til Thailand
Guerrilla Girl
Kolonien
Ghosts of Cité Soleil
Occupations (von Triers kortfilm til Cannes 2007)
The Monastery
AFR
Den du frygter
Flammen & Citronen
Frygtelig lykkelig
Lille soldat
Hævnens nat (Benjamin Christensens stumfilm fra 1916)

["Frygtelig lykkelig". Foto: Karin Alsbirk]