Danske instruktører i ny engelsksproget bog

Hvad kendetegner filmnationen Danmark, der har ry for at fostre filmisk fornyelse, og som på trods af sin lidenhed klarer sig pænt i konkurrence med Hollywood? Bogen "The Danish Directors 2" tegner et portræt af det danske filmmiljø gennem 17 samtaler.

Dansk films opblomstring over de seneste to årtier er udgangspunktet for "The Danish Directors 2", der søger svar hos 17 instruktører: Hvordan har filmmiljøet herhjemme påvirket og styrket jeres arbejde?

I en global kultur er Danmark som filmnation et studie værd – med en filmpolitik, institutioner og særlige arbejdsmetoder, der kan være en model for små landes modstandskraft over for Hollywoods dominans.

Instruktørernes eget syn

Det mener i hvert fald Mette Hjort, Eva Novrup Redvall og Eva Jørholt, redaktørerne bag bogen, der er nummer to i en engelsksproget serie om dansk film fortalt gennem instruktørinterviews.

Bogen tager fat på instruktørernes egen forståelse af de sociale, kulturelle og ikke mindst institutionelle betingelser, som har formet dem og gjort dem til en del af succesen.

Spørgsmålene kredser blandt andet om Filmskolen, kollektive arbejdsprocesser, tiden efter Dogme, forholdet mellem kreativitet og økonomi, toneangivende selskaber som Zentropa og Nimbus, talentudvikling, om at arbejde for tv og filmpolitikkens forandring.

Fra Arcel til Thuesen

De 17 instruktører er valgt som talentfulde filmmagere i deres egen ret, og samtidig afspejler de en diversitet, som ifølge redaktørerne giver et mere komplet billede af dansk films succes set indefra: nogle er fra Filmskolen og andre ikke, nogle har skiftet rolle fra skuespiller til instruktør, en enkelt har anden etnisk baggrund end dansk, og kvinderne står, set med udenlandske øjne, enestående stærkt på listen.

De 17 instruktører er Nikolaj Arcel, Christoffer Boe, Pernille Fischer Christensen, Per Fly, Peter Schønau Fog, Henrik Ruben Genz, Anders Thomas Jensen, Hella Joof, Ole Christian Madsen, Anders Morgenthaler, Annette K. Olesen, Niels Arden Oplev, Lone Scherfig, Omar Shargawi, Simon Staho, Paprika Steen og Jacob Thuesen.

"The Danish Directors 2: Dialogues on the New Danish Fiction" er henvendt til studerende, undervisere og almindeligt filminteresserede. Bogen er trykt med støtte fra Det Danske Filminstitut og kan købes i Film- & Boghandel fra i dag Forløberen "The Danish Directors: Dialogues on a Contemporary National Cinema" udkom i 2000 og rummer interviews med blandt andre Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Ole Bornedal og Susanne Bier.

Mette Hjort er professor ved Lingnan Universitet i Hong Kong, Eva Novrup Redvall er underviser og filmkritiker, og Eva Jørholt er professor på film- og medievidenskab ved Københavns Universitet.

"Danish Directors 2: Dialogues on the New Danish Fiction" (vejledende pris 200 kr):

Cinematekets Film - & Boghandel
Vognmagergade 8B
1120 København K
Telefon 3374 3421
bookshop@dfi.dk
Netbutik

Åbningstider
Tir-fre: 12:00-18:00
Lør-søn: 11:00-17:00