Danske Oscar-vindere fra 1931 og frem

HISTORIE. Natten mellem søndag og mandag bliver det afgjort, om en eller flere af de eftertragtede Oscar-statuetter falder i danske hænder. Redaktionen har i denne anledning rettet fokus mod de danske film og filmfolk, som i tidens løb har modtaget en Oscar.

Dette er en opdateret version af en artikel bragt den 23. september 2011.

Tre gange er det blevet til en dansk Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film. Senest i 2011, hvor Susanne Biers "Hævnen" hentede den fornemme hæder til landet. I 1988 vandt Gabriel Axels "Babettes gæstebud", og i 1989 vandt Bille Augusts "Pelle Erobreren".

Oscar i Cinemateket

Cinemateket viser i forbindelse med prisuddelingerne i Hollywood " Pelle Erobreren" tirsdag den 23. februar. Efter visningen vil Bille August være til stede og fortælle om filmen og sine Oscar-oplevelser.

Den 1. og 2. marts vil det være muligt at opleve "Babettes gæstebud" serveret med det overdådige festmåltid fra filmen. På menuen er lbandt andet blinis Demidoff med kaviar, vagtler i sarkofag med foie gras og trøffelsauce, oste fra Auvergne og baba-formkage med rom og frisk glaseret frugtsalat. . 

I Cinematekets forhal kan man få syn for sagen selv og se de ti "danske" Oscar-statuetter, der er udstillet frem til den februar.

Derudover er fire Oscars gået til danske kortfilminstruktører. I 2014 vandt Anders Walters "Helium", i 2010 vandt Joachim Backs "The New Tenants", i 2003 Martin Stranges "Der er en yndig mand" og i 1999 Anders Thomas Jensens "Valgaften". Alle fire kortfilm er produceret af M&M Productions.

Danskere i udlandet

Danskere har også gjort sig bemærket i ikke-danske film. Den første Oscar til en dansker blev givet i 1931 til Max Rée for scenografien til westernfilmen "Cimarron". Den danske illustrator og arkitekt skabte kostumer til nogle af tidens store stjerner, bl.a. Greta Garbo, Lillian Gish og Gloria Swanson. Rée medvirkede på mere end 150 amerikanske film.

Hans Oscar-statuette findes i dag i Filmhusets Max Rée-samling, som dog kun er tilgængelig for videnskabelige, kulturelle og uddannelsesmæssige formål.

Jean Hersholt har modtaget ikke færre end to æres-Oscars for sit arbejde i Hollywood i midten af det forrige århundrede. Faktisk er han så anerkendt i Hollywood, at der fra tid til anden uddeles en The Jean Hersholt Humanitarian Award med dertilhørende Oscar-statuette til filmfolk, der har gjort noget særligt for at fremme det humanitære område.

To danskere har også vundet tekniske Oscars for deres arbejde med animation. Henrik Wann Jensen modtog en Oscar for sit arbejde med Gollums hud i "Ringenes Herre" i 2004, og Per Christensen vandt i 2010 for udviklingen af en ny måde at lave refleksioner i animation.

Danske Oscar-vindere gennem tiden

Bedste ikke-engelsksprogede spillefilm 

 • 2011: "Hævnen / In a Better World" – Susanne Bier, Zentropa (Sisse Graum)
 • 1989: "Pelle Erobreren" Bille August, Holst (Per Holst)
 • 1988: "Babettes gæstebud" Gabriel Axel, Nordisk/Panorama (Bo Christensen)

Kortfilm

 • 2014: "Helium" – Anders Walter, M&M (Kim Magnusson, Tivi Magnusson)
 • 2010: "The New Tenants" – Joachim Back, M&M (Johanne Stryhn Hørby, Christian Potalivo, Tivi Magnusson)
 • 2003: "Der er en yndig mand" – Martin Strange-Hansen, M&M (Mie Andreasen)
 • 1999: "Valgaften" – Anders Thomas Jensen, M&M (Kim Magnusson) 

Danskere i ikke-danske produktioner

 • 2010: Per Christensen – Teknisk Oscar (Animation)
 • 2004: Henrik Wann Jensen – Teknisk Oscar (Animation)
 • 1986: Børge Ring – "Anna & Bella" (Animation)
 • 1949: Jean Hersholt – Æres-Oscar
 • 1939: Jean Hersholt – Æres-Oscar
 • 1931: Max Rée – "Cimarron" (Interiørdekoration)

Der er selvfølgelig også den dansk bosiddende og uddannede Anthony Dod Mantle, der vandt for bedste kameraarbejde på "Slumdog Millionaire" i 2009.

Svenskfødte Ulla-Britt Söderlund vandt en Oscar for kostume-design til Stanley Kubricks "Barry Lyndon" i 1975. Hun boede og arbejdede i Danmark frem til sin død i 1985.

Se den komplette liste over Oscar-vindende og -nominerede film.