Danske premierer i San Sebastián

FESTIVAL. Katrine Brocks' debutfilm 'Den store stilhed', Frelle Petersens 'Resten af livet' og Hlynur Pálmasons 'Vanskabte land' er udtaget til den 70. udgave af San Sebastián Filmfestival, der begynder den 16. september.

Tre danske spillefilm og én kortfilm bliver fra den 16. september vist i den baskiske by San Sebastián, der huser en af Europas mest eftertragtede filmfestivaler efter Cannes, Berlin og Venedig.

Danske filmfolk deltager desuden som jurymedlemmer og skal dermed være med til at votere om nogle af vinderne, når festivalen lakker mod enden den 24. september.

San Sebastián Filmfestival

I 2021 modtog Tea Lindeburg prisen som bedste instruktør for sin debutfilm, 'Du som er i himlen', en hæder der ikke tidligere er tilfaldet en dansk instruktør. Samme år vandt Flora Ofelia Hofmann Lindahl skuespilprisen for sin hovedrolle i filmen.

I 2020 var der også hæder til danske skuespillere på festivalen. Her delte Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe skuespilprisen for deres roller i Thomas Vinterbergs ’Druk’. 

San Sebastián Filmfestival løber i år fra 16. til 24. september. 

Mere om filmene

Katrine Brocks' spillefilmdebut 'Den store stilhed' får verdenspremiere i konkurrencen New Directors. Her skal dramaet om den unge Søster Alma, der konfronteres med et mørkt kapitel fra sin fortid, dyste som én af 12 titler, der er filmskabernes første eller anden spillefilm.

Ud over hovedprisen Kutxabank-New Directors Award har 'Den store stilhed' også mulighed for at vinde TCM Youth Award, som bliver uddelt af festivalens ungdomsjury. Filmens danske premiere ligger den 12. januar 2023.

Frelle Petersens biografaktuelle 'Resten af livet' får sin internationale premiere i festivalens hovedkonkurrence. Det sønderjyske drama om en familie ramt af stor sorg blev varmt modtaget af pressen og publikum ved premieren herhjemme den 7. juli. Filmen har rundet 98.000 biografbilletter.

Hlynur Pálmasons 'Vanskabte land' og hans kortfilm 'Nest' er udtaget til sektionen Zabaltegi-Tabakalera, der favner modige og nyskabende film uanset format. 'Vanskabte land' havde verdenspremiere i Cannes i Un Certain Regard.

Siden har de nordamerikanske festivaler i Telluride og Toronto haft bud efter islandskfødte Pálmasons historiske drama om en dansk præst i Island i 1800-tallet. Den danske premiere er sat til den 1. december. 'Nest', der skildrer tilblivelsen af et træhus hen over et år, havde verdenspremiere på Berlinalen. 

Konkurrence for ny teknologi

Zinemaldia Startup Challenge er festivalens konkurrence for iværksættere og startups, der præsenterer nyskabende projekter og teknologier til det audiovisuelle område. 

Her deltager den danske virksomhed Copenhagen Industries med projektet 'Violette', der er et sikkert alternativ til rigtige våben i filmproduktioner. Virksomheden er stiftet af Søren Haraldsted og Daniel Karpantschof, og siden 2017 har de udviklet på deres våbenattrap, som opfører sig som et rigtigt skydevåben, men altså er helt ufarligt. 

Danske jurymedlemmer

Tea Lindeburg, der sidste år modtog prisen som bedste instruktør for sin debutfilm 'Du som er i himlen', sidder i festivalens hovedjuryen sammen med Hlynur Pálmason, der altså også deltager med en film i en anden kategori. Lindeburg og Pálmason er dermed med til at afgøre, hvem der vinder priserne i San Sebastiáns hovedkonkurrence.

Desuden deltager producer Katrin Pors fra Snowglobe i en trepersoners jury for Europe-Latin America Co-Production Forum.


Danske film og filmfolk i San Sebastián 2022

New Directors

  • Den store stilhed af Katrine Brocks, der har skrevet manuskript med Marianne Lentz. Produceret af Pernille Tornøe for Monolit Film. Verdenspremiere.

Official Selection

  • Resten af livet skrevet og instrueret af Frelle Petersen. Produceret af Jonas Bagger for Zentropa. International premiere.

Zabaltegi-Tabakalera

  • Vanskabte land skrevet og instrueret af Hlynur Pálmason. Produceret af Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin for Snowglobe.
  • Nest (kortfilm) skrevet og instrueret af Hlynur Pálmason. Produceret af Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin for Snowglobe.

Zinemaldia Startup Challenge

  • Copenhagen Industries ved Søren Haraldsted og Daniel Karpantschof præsenterer projektet 'Violette'.

Jurymedlemmer

  • Tea Lindeburg / Official Jury
  • Hlynur Pálmason / Official Jury
  • Katrin Pors / Europe-Latin America Co-Production Forum