Danske talenter i Cinemateket

Fra den 16.-30. marts kan du se otte skæve, anderledes og enestående film fra New Danish Screen.

Cinemateket viser måneden ud film skabt med støtte fra New Danish Screen, DFIs støtteordning for nyuddannede talenter og etablerede filmfolk, der vil afprøve nye ideer.

Filmene tæller blandt andet Birgitte Stærmoses "Ønskebørn", som er en særegen blanding af dokumentar og fiktion. "Ønskebørn" opnåede en Speciel Mention ved Berlinalen i februar. 

Derudover kan man opleve film med så forskellige udtryk og historier som Joachim Ladefogeds "Mirror" stilbevidste studie af bodybuildere og Ulrik Crones "Mig og Jesper", der portrætterer firsernes punk og anarkisten Jesper Reisinger. 

new danish screen

New Danish Screen er en pulje under Det Danske Filminstitut, hvor nye generationer af filmfolk kan hente støtte til at videreudvikle det filmiske formsprog og holde danske film på en dynamisk kurs.

Ansøgere til puljen kan være allerede uddannede eller professionelle filmfolk, der vil forsøge sig med en anden rolle, som f.eks. at prøve kræfter med dokumentarfilm, når man kommer fra en baggrund som spillefilminstruktør. 

Der er afsat godt 153 mio. i det indeværende filmforlig 2007-2010 til støttepuljen, der er et samarbejde mellem DR, TV2 og Det Danske Filminstitut.

Læs mere om New Danish Screen her.

Se en komplet fimografi over film, der har opnået støtte hos New Danish Screen her.

 

Der kan også stiftes bekendtskab med meget forskellige kærlighedssyn i Ib Kastrup og Jørgen Kastrups "Forestillingen om et ukompliceret forhold til en mand" om fabriksarbejderen Susanne og hendes mand Kim og i Nicole N. Horanyis "The Devilles" med det noget komplekse forhold mellem Teri Lee og Shawn.

"Flere af filmene udfordrer grænserne mellem dokumentar og fiktion. F. eks. i den metodiske tilgang til filmen som dokumentarinstruktøren Ulrik Wivel har gjort med "Comeback", eller i blandingen af dokumentar og fiktion, som Birgitte Stærmose skaber med "Ønskebørn," fortæller den kunstneriske leder af New Danish Screen, Jakob Høgel. "Ordningen er en god mulighed for danske filmfolk for at lave noget helt andet, end de plejer, og efterlade sig et stærkt visitkort i branchen."  

Program

Filmene er blevet fordelt i fem visninger:

  • "Comeback" af Ulrik Wivel, 82 min. 
  • "The DeVilles" af Nicole N. Horanyi, 56 min. og "Boy Meets Girl" af Søren Frellesen, 15 min.
  • "Mirror" af Joachim Ladefoged, 9 min. og "Alt er relativt" af Mikala Krogh, 75 min.
  • "Mig og Jesper" af Ulrik Crone, 49 min.
  • "Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand" af Ib Kastrup og Jørgen Kastrup, 43 min. og "Ønskebørn" af Birgitte Stærmose, 29 min.

Læs mere og bestil billetter.

Se også Interview med Birgitte Stærmose fra FILM#67