Danske verdenspremierer i Hamborg

INTERNATIONALT. De tætte dansk-tyske filmforbindelser markeres på Filmfest Hamburg med verdenspremiererne på Christoffer Boes 'Journal 64' og Kasper Torstings 'I krig & kærlighed'. Festivalpublikummet i Hamborg bliver også de første til at opleve Kaspar Munks 'Vildheks', der får dansk premiere op til efterårsferien.

Filmfest Hamburg, der er en af Tysklands prominente festivaler med et stort fokus på det lokale publikum, åbner dørene den 27. september. Her er otte danske film på programmet – og for flere af filmene markerer festivalen deres verdenspremiere, før det altså går løs herhjemme i biograferne. Se udvalgte trailere nedenfor.

Skabt med tyske partnere

Christoffer Boes 'Journal 64' og Kasper Torstings 'I krig & kærlighed', der har dansk premiere henholdsvis den 4. oktober og 15. november, er udvalgt til konkurrencen Freihafen, der præsenterer årets bedste tysk-europæiske koproduktioner. I konkurrencen deltager også 'The House That Jack Built', som markerede sig på årets Cannes Festival. Lars von Triers drama med Matt Dillon som seriemorder er åbningsfilm på CPH PIX den 26. september og får premiere landet over den 29. november. 

De tre film, der alle er skabt med tyske partnere og finansiering, markerer de nære forbindelser, som Danmark traditionelt har med Tyskland på filmområdet.

Samarbejdet med regionen syd for grænsen har især fået et løft med en udviklingsaftale mellem Det Danske Filminstitut og den tilsvarende instans i det nordtyske, Filmfonden Hamborg Slesvig-Holsten, som tilskynder danske og tyske filmfolk til samarbejde. Som den første film støttet under initiativet er Torstings drama fra første verdenskrig, og både den og Boes thriller har fået koproduktionsstøtte fra den nordtyske filmfond. Zentropa står bag 'Journal 64' og 'The House That Jack Built', mens Fridthjof Film har produceret 'I krig & kærlighed'. Læs mere om den dansk-tyske udviklingsaftale.

Premiere på 'Vildheks'

Også Kaspar Munks 'Vildheks', produceret af Good Company Films, får verdenspremiere på festivalen i Hamborg. Lene Kaaberbøl-filmatiseringen om den unge Clara og hendes prøvelser i den magiske verden får dansk premiere den 11. oktober.

På programmet er desuden Bille Augusts 'Lykke-Per', der hermed får sin første internationale visning efter en fin start i de danske biografer, og Ole Bornedals portræt af John Mogensen, 'Så længe jeg lever'. 

På dokumentarfronten deltager Lasse Laus refleksion over dansk-grønlandsk kolonihistorie, 'Lykkelænder', samt Malene Chois hybridfortælling fra Sydkorea, 'The Return'.

Filmfest Hamburg

Filmfest Hamburg finder sted fra 27. september til 6. oktober. Se mere på festivalens hjemmeside.


Se trailere

I krig & kærlighed

Journal 64

Vildheks