Dating på bhutanesisk

TALENT. Super16-elev Katja Adomeit har taget skridtet fra producer til instruktør og rejsen fra Danmark til Bhutan for at fortælle om en ganske særlig bhutanesisk tradition, night hunting. Hendes film er en af ti afgangsfilm fra Super16, der har premiere onsdag den 3. oktober.

I Katja Adomeits instruktørdebut "Little Night Hunter" møder vi drengen Sonam, der bor alene med sin mor i den lille landsby Rangjung i Østbhutan. Sonam bruger sine dage på at lede efter sin ukendte far, indtil han møder den 10 år ældre Paljor, som introducerer ham til den bhutanesiske tradition night hunting; en viden der vender op og ned på Sonams verden.

"Night hunting er almindeligt accepteret i Bhutan. Jeg ser det som en tradition, jeg gerne vil åbne folks øjne for. Det er ikke et forsøg på at kritisere, men på at informere."

Night hunting er en særlig bhutanesisk tradition, hvor unge mænd i ly af natten bryder ind i unge pigers værelse for at have sex og kravler ud før natten er omme. Resultatet er, at mange børn i Bhutan ikke kender deres far og vokser op uden ham.

Super16 afgangsfilm

Tid: 3. oktober kl. 10.00-22.00. 

Sted: Empire Bio, Guldbergsgade 29 F, 2200 København N

Billetter: Bestilles på telefon 3536 0036 eller via fremmøde i Empire. Der kan kun bestilles to billetter pr. person. Billetter skal afhentes senest mandag den 1. oktober kl.22.30.

Film:

BLOK 1: Kl. 10, 14.30 & 19

”Little Night Hunter” – Instr. Katja Adomeit, Prod. Katja Adomeit

”Imellem sort og hvid” – Instr. Fie Ørnsø, Prod. Fie Ørnsø

”Drengestreger” – Instr. Sven Daniel Vinge Madsen, Prod. Sven Daniel Vinge Madsen

”Barvalo” – Instr. Rasmus Bro, Prod. Signe Bruntse

 

BLOK 2: Kl. 11.30, 16 & 20.30

”Verdenssøn” Instr. Johan Knattrup Jensen, Prod. Mikkel Kastberg

”Versioner” Instr. Christina Christensen, Prod. Christina Jul Gregersen

”Turbo” Instr. Andreas Thaulow, Prod. Mads Damsbo

 

BLOK 3: Kl. 13, 17.30 & 22

”Waiting for Phil” Instr. Jeanette Nordahl, Prod. Nadja Nørgaard

”The Load” Instr. Kristian Sønderby, Prod. Kenneth Sand

”How to say goodbye” Instr. Daniel Borgman, Prod. Mads Damsbo

"Night hunting bliver set som en slags dating. Ofte kommer fyrene fra et andet sted i Bhutan, så det er umuligt for mødrene og børnene at finde dem igen," fortæller Katja Adomeit, der faldt over traditionen ved et tilfælde, da hun var i gang med en større research om børn i Bhutan.

De mange faderløse børn kan ikke få statsborgerskab, da det kræver oplysninger om faderens identitet. Det betyder blandt andet, at de ikke kan fortsætte i uddannelsessystemet, når de når 13-14 års alderen. På trods af disse konsekvenser er Katja Adomeits ærinde som instruktør ikke at kritisere.

"Night hunting er almindeligt accepteret i Bhutan. Jeg ser det som en tradition, jeg gerne vil åbne folks øjne for. Det er ikke et forsøg på at kritisere, men for at informere," siger Katja Adomeit.

On location

"Little Night Hunter" blev optaget på 13 dage i en lille landsby i Østbhutan. I løbet af de 13 dage blev alle skuespillere castet og alle locations fundet. Katja og hendes filmhold skulle blandt andet caste rollen som Soman blandt 140 børn på bare fem timer.

"Jeg havde på forhånd opstillet nogle regler, der gjorde, at vi måtte være kreative med det, vi havde, og tage nogle spontane valg, inden for de grænser, vi havde sat. En af reglerne var, at vi ikke måtte bruge lys og kostumer. Det hele var bare os og et kamera," siger Katja Adomeit og tilføjer:

"Det var en fantastisk oplevelse. Jeg kan godt lide at tage udgangspunkt i traditioner, i ægte begivenheder og i ægte mennesker."

Fra producer til instruktør

"Little Night Hunter" er Katja Adomeits debut som instruktør. Hun har tidligere arbejdet som producer på en lang række film, blandt andet Daniel Joseph Borgmans kortfilm "Lars Peter" og "Berik", der begge blev udvalgt til Cannes, og hun har fulgt producerlinjen på Super16.

"Som producer har jeg ofte været involveret i den kreative proces. Jeg har længe tænkt, at jeg gerne ville prøve at se, hvad der skete, hvis jeg var instruktøren. Hvis jeg var den, der skulle tage de kreative valg – med support af et fantastisk hold," siger Katja Adomeit og fortsætter:

"Jeg har fundet min nye addiction. Det har været sjovt og vanvittigt udfordrende, og jeg har allerede et nyt projekt i udvikling, som jeg selv instruerer. Men jeg har ikke planer om at stoppe som producer. Jeg elsker at producere, og jeg har stor lyst til at gøre begge dele fremover."

Katja Adomeit er i øjeblikket i postproduktion med Daniel Joseph Borgmans spillefilm "The Weight of Elephants", som er udviklet med Cannes Cinefondation Residence. Hun udvikler desuden en dokumentarfilm med Anna Eborn og en spillefilm med Behrouz Bigdeli.

Katja Adomeit har selv produceret "Little Night Hunter" med støtte fra Zentropa, Det Obelske Familiefond, Nordisk Film og Filmværkstedet.

Premieren er gratis og åben for alle.

Læs mere om Super16 og premierearrangementet.

Tags: Super16