"De unge år" nomineret til Nordisk Råds Filmpris

Billede til artiklen De unge år nomineret til Nordisk Råds FilmprisDet blev i år Jacob Thuesens "De unge år - Erik Nietzsche del 1", som modtog den danske nominering til Nordisk Råds Filmpris 2008.

Fra hvert nordisk land, Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, er der i år udvalgt kun én film i modsætning til tidligere år, hvor to film er blev nomineret fra hvert land.

En bedømmelseskomité bestående af medlemmer fra de fem lande udpeger onsdag den 15. oktober vinderen. De danske medlemmer af bedømmelseskomitéen er lektor Anne Jerslev fra Københavns Universitet og forfatter og filmkritiker Bo Green Jensen fra Weekendavisen.

Nordisk Råds Filmpris lyder på 350.000 danske kroner, samme beløb som Nordisk Råds litteratur-, miljø- og musikpriser. Beløbet deles mellem instruktør, manuskriptforfatter og producent.

Prisen uddeles årligt. I 2005 gik den til den danske spillefilm "Drabet", i 2006 til den svenske "Zozo", og i 2007 til var det "Kunsten at græde i kor", der igen hentede prisen hjem til en dansk film.

"De unge år", der er produceret af Sisse Graum Jørgensen og Marie Gade for Zentropa havde dansk premiere 25. december 2007. Filmen om en ung instruktørelevs tid på Den Danske Filmskole i slutningen af 1970'erne er baseret på et selvdokumentarisk manuskript af Erik Nietzsche, en person som har mange lighedspunkter med Lars von Trier.

De andre nominerede film er fra Finland Dome Karukoskis "De sorte sommerfugles hjem", fra Island Baltasar Kormákurs "Brudgommen", fra Norge Stian Kristiansens "Manden som elskede Yngve" og fra Sverige Roy Anderssons "Du levende". Selve prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med Nordisk Råds session i Helsinki den 26-28. oktober.

Forud for offentliggørelsen af årets prisvinder får biografpublikummet i de fem nordiske hovedstæder lejlighed til at se alle de nominerede film. I Købehavn præsenterer Grand Teatret fra mandag den 29. september til fredag den 3. oktober dagligt en af de nominerede film, og søndag den 5. oktober vises alle fem film.

Nordisk Råds Filmpris

Trailers
De unge år - Erik Nietzsche del 1
De sorte sommerfugles hjem
Brudgommen
Manden som elskede Yngve
Du levende

"De unge år - Erik Nietzsche del 1"
Factsheet