Debat: Hvordan styrker vi økonomien i dansk dokumentarfilm?

FILMAFTALE. Film- og tv-branchen fortsatte debatten om Filmaftalen 2015-2018, da Filminstituttet tirsdag den 13. maj inviterede til møde i Filmhuset. Emnet for det femte og foreløbigt sidste arrangement i rækken af debatmøder var "Hvordan styrker vi økonomien i dansk dokumentarfilm?"

Det Danske Filminstitut fremhæver i oplægget til Filmaftalen 2015-2018, "Film for fremtiden", at det økonomiske fundament for dansk dokumentarfilm bør forbedres. Oplægget peger også på behovet for øget diversitet, herunder især behovet for støtte til eksperimenterende og kunstnerisk udfordrende dokumentarfilm der afprøver nye fortælleformer. Filminstituttet ønskede med tirsdagens møde at åbne for en debat om, hvordan vi kan tilpasse støttesystemet så det sikrer fornyelse og fortsat udvikler dansk dokumentarfilmproduktion.

På mødet præsenterede Deloitte Consulting den nye rapport om "Sundhedstilstanden i dansk dokumentarfilmproduktion". Rapporten peger på, at de danske dokumentarfilmproducenter har en skrøbelig økonomi. Undersøgelsen viser dog også, at producenterne trods en virksomhedsøkonomi baseret på enkeltprojekter gennemgående har forbedret deres sundhedstilstand i de senere år. Rapporten peger på øget DFI-støtte samt at branchen har skærpet sit fokus på projekt- og økonomistyring og i nogle tilfælde også har supplerende indtægter. Samtidig fremhæves det at der er en stigende professionalisme i branchen, der som helhed er præget af høj fleksibilitet og stor omkostningsbevidsthed.

Debatmøder

Dansk films finansieringsudfordringer (Afholdt 26. marts)
Panel: Allan Hansen, direktør Nordisk Film, Ulf Lund, mediedirektør TDC-Group, Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen og Christina Rosendahl, instruktør og politisk næstformand for Danske Filminstruktører

Kvalitet i dansk film (Afholdt 1. april)
Panel: Vinca Wiedemann, rektor for Den Danske Filmskole, Louise Vesth, producent Zentropa,  Piv Bernth, dramachef DR Fiktion og Birgitte Stærmose, instruktør og bestyrelsesmedlem i danske filminstruktører

Hvad skal film med tv? (Afholdt 23. april)
Panel: Lotte Lindegaard, kanalchef TV2, Gitte Rabøl, mediedirektør DR, Michael Fleischer, formand for FAFID, og Morten Mogensen, programdirektør Viasat

Film i Danmark – fortællinger fra hele landet (Afholdt 30. april)
Sted: Aarhus Filmby

Panel: Regner Grasten, producent Regner Grasten Film, Claudia Siesby, producent FilmMaker, Carsten Holst, leder af den Vestdanske Filmpulje, Peter Bose, Miso Film, Henrik Underbjerg, Radiator Film og Morten Kaplers fra Aarhus Filmværksted.

Hvordan styrker vi økonomien i dansk dokumentarfilm? (Afholdt 13. maj)
Panel: Thomas Heurlin, Koncern TV- og Filmproduktion, Sara Stockmann, Sonntag Pictures, Mette Heide, Plus Pictures og Lise Lense-Møller, Magic Hour Films.

Oplaeg-til-FilmaftaleForside

Dokumenter vedrørende Filmaftalen 2015-2018

debatmoede-13052014_2

Mødet var præget af åben dialog og affødte en lang række konkrete forslag til en mere fleksibel indretning af støttesystemet.

Filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen konkluderede at opgaven fremadrettet bliver i fællesskab at se på, hvordan vi udvikler støttesystemet, så det fortsat sikrer effektive arbejdsgange og en fornuftig kontrol og samtidig letter producenternes administrative byrder, hvor det er muligt.

Mødet var det sidste af fem planlagte debatmøder med branchen dette forår.

Til efteråret skal politikerne indgå den næste filmaftale, der løber frem til udgangen af 2018.

Læs Filminstituttets oplæg til filmaftalen 2015-2018: "Film for fremtiden" (PDF).
Læs Deloitte Colsultings rapport "Sundhedstilstanden i dansk dokumentarfilmproduktion".
Se alle dokumenter vedrørende Filmaftalen 2015-2018.