Debat om Darfur og FN's forpligtelse til at forsvare menneskeliv

Billede til artiklen Debat om Darfur og FNs forpligtelse til at forsvare menneskelivDagmar Teatret åbner fredag den 13. juni kl. 14.30-16.30 dørene for et stort debatarrangement, hvor filmen "Diplomacy - The Responsibility to Protect" vises, og Darfurs situation og FN's rolle debatteres. Fra 13. juni er der også daglig visning kl. 18.30 i Vester Vov Vov.

Siden krisen brød ud i Sudans Darfur region i 2003, har mere end 400.000 mennesker mistet livet, og 2,5 mio. mennesker er blevet fordrevet og lever i flygtningelejre. I 2008 har FN forpliget sig til at indsætte den største fredsbevarende styrke nogensinde.

Filmens instruktører Boris Bertram og Rasmus Dinesen har fået et unikt indblik bag kulisserne i FN's Sikkerhedsråds hovedsæde i New York ved at følge det danske formandskab i juni 2006. Her arbejdes på højtryk for at få vedtaget en resolution, der skal sikre fred i Darfur. Men både stormagterne Kina og Rusland og Sudans egen præsident al-Bashir stikker en kæp i hjulet.

Filmen følger danske FN diplomater, herunder den danske FN ambassadør Ellen Margrethe Løj, og generalsekretær Kofi Annan i den dramatiske måned, der fører frem til vedtagelsen af den resolution, der giver FN mandat til at indsætte de fredsbevarende tropper.

Udenrigsminister Per Stig Møller har rost de to instruktører, "der med indsigt fortæller om et hermetisk lukket og meget komplekst arbejdsmiljø i diplomatiets verden og samtidig skildrer en meget tragisk humanitær katastrofe i Sudans Darfur region."

Ved debatarrangementet deltager et panel bestående af udenrigsminister Per Stig Møller, direktør for Human Rights Watch, Lotte Leicht, og seniorkonsulent i Folkekirkens Nødhjælp, Nils Carstensen, ledet af udlandsredaktør for Politiken, Michael Jarlner. Arrangementet er gratis og arrangeret i et samarbejde mellem Udenrigsministeriet, Eyeworks Danmark, MICHAU+ og Politiken.

Filmen vil turnere på de danske ambassader, og der arrangeres en række særvisninger i Udenrigsministeriet i København, "The Congressional Human Rights Caucus" i Washington senere i juni, Den Amerikanske Kongres i efteråret og FN-bygningen i oktober.

Filmen distribueres på dvd af Kort og Dok (www.kortogdok.dk) og MICHAU+ (www.michauplus.dk), og skoler og biblioteker vil om kort tid kunne streames via www.filmstriben.dk.

Filmen er produceret af Easy Film (nu Eyeworks Danmark) med støtte fra Det Danske Filminstitut, TV 2 Dok, Undervisningsministeriet, Hermod Lannung Fonden og Danida. Medvirkende: Ellen Margrethe Løj, Kofi Annan, George Clooney, Per Stig Møller m.fl.

Billetter til debatarrangement: www.biobooking.dk / 7013 1211.
Vester Vov Vov: www.vestervovvov.dk / 3324 4200.

Pressemateriale og fotos fra filmen på: www.dfi.dk/pressroom.

Foto ovenfor af Jan Grarup.

Se også trailer