Debat om kvalitet i dansk film

FILMAFTALE. Debatten fortsætter om Filmaftalen 2015-2018. Filminstituttet havde tirsdag den 1. april åbnet Filmhuset for en diskussion om "Kvalitet i dansk film", det andet arrangement i en række debatmøder for filmbranchen og andre interesserede.

Filminstituttet opfordrer i oplægget til filmaftalen 2015-2018, Film for fremtiden, til, at der skal udformes klare kvalitetskriterier med fokus på kulturel værdi for alle støtteordninger.

Gæster i dagens panel var rektor for Den Danske Filmskole Vinca Wiedemann, producent ved Zentropa Louise Vesth, dramachef for DR Fiktion Piv Bernth samt instruktør og bestyrelsesmedlem i Danske Filminstruktører Birgitte Stærmose. De fire var blevet bedt om forholde sig til, hvordan vi støtter og udvikler et fortsat højt kvalitetsniveau i dansk film og drama.

Debatmøder

Dansk films finansieringsudfordringer (Afholdt 26. marts)
Panel:  Allan Hansen, direktør Nordisk Film, Ulf Lund, mediedirektør TDC-Group, Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen og Christina Rosendahl, instruktør og politisk næstformand for Danske Filminstruktører

Kvalitet i dansk film (Afholdt 1. april)
Panel:  Vinca Wiedemann, rektor for Den Danske Filmskole, Louise Vesth, producent Zentropa,  Piv Bernth, dramachef DR Fiktion og Birgitte Stærmose, instruktør og bestyrelsesmedlem i danske filminstruktører

Hvad skal film med tv?
Tid: 23. april kl. 15.30-17.30
Sted: Bio Asta i Filmhuset
Panel:  Lotte Lindegaard, kanalchef TV2, Gitte Rabøl, mediedirektør DR, Michael Fleischer, formand for FAFID og Morten Mogensen, programdirektør Viasat

Film i Danmark – fortællinger fra hele landet
Tid: 30. april kl. 16.00-18.30
Sted: Aarhus Filmby 
Reserver plads

Panel: Regner Grasten, producent Regner Grasten Film, Claudia Siesby, producent FilmMaker, Carsten Holst, leder af den Vestdanske Filmpulje, Peter Bose, Miso Film, Henrik Underbjerg, Radiator Film og Morten Kaplers fra Aarhus Filmværksted. Søren Kragh-Jacobsen,  instruktør og bestyrelsesmedlem i Danske Filminstruktører, har desværre ikke mulighed for at deltage i panelet, som det tidligere var annonceret.

Debatmødet opdeles i to dele, da der skal drøftes både regional filmstøtte og -produktion samt talentudvikling på tværs af Danmark. Af samme grund er mødet udvidet mødet med en halv time. Filminstituttet byder på et glas efter seancen.

Hvordan styrker vi økonomien i dansk dokumentarfilm?
Tid: 13. maj kl. 16.00-18.00
Sted: Bio Carl i Filmhuset
Reserver plads via Cinemateket på 3374 3412
Panel: Offentliggøres snarest.

Oplaeg-til-FilmaftaleForside

Dokumenter vedrørende Filmaftalen 2015-2018


kvalitet2
Vinca Wiedemann og Louise Vesth. Foto: Anton Willemann

Paneldeltagerne var alle enige om, at det er vigtigt at tilstræbe kvalitet i alle typer produktioner, og emnet blev ivrigt diskuteret med salen. Direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, opsummerede afsluttende:

"Der er ikke mange filmfolk, der er bange for at diskutere kvalitet, men vi kom ikke helt tæt på, hvad kvalitetskriterier på samtlige ordninger skal være. Vi har i dag erfaret, at nogen vil have markedsordningens redaktion udskiftet med en konsulent, og andre vil have konsulentordningens konsulenter udskiftet med en redaktion. På den måde er der en ikke ubetydelig valgfrihed i processen.

Det er interessant, at vi kan sidde så relativt fredsommeligt og diskutere kvalitet. Det er  ikke noget selvstændigt formål, at vi bliver enige her, men at vi får skærpet argumenterne, sådan at kulturpolitikerne, der engang til oktober skal lave en filmaftale, har det bedst mulige grundlag til at lave den på."

kvalitet3
Foto: Anton Willemann

Endnu to debatmøder er planlagt med emnerne "Hvad skal film med tv?" og "Film i Danmark – fortællinger fra hele landet". Læs mere om kommende debatmøder, datoer og paneldeltagere.

Til oktober skal politikerne indgå filmaftalen, der løber frem til udgangen af 2018.

Læs også Filminstituttets oplæg til filmaftalen 2015-2018: Film for fremtiden.