Debatten om dansk film fortsætter

Debatten om dansk films fremtid fylder godt i medierne efter Peter Aalbæk Jensens udmelding til Jyllands-Posten i går om omlægninger i Zentropa.

I dagens Jyllands-Posten følger Michael Enggaard debatten op. Her udtrykker Filminstituttets administrerende direktør Henrik Bo Nielsen frygt for, at en krise i filmselskaberne vil føre til dårligere film:

"Det er betryggende, at Zentropa, før vi indleder debatten om en ny filmaftale, så ansvarligt melder ud, at man vil kigge på omkostningsniveauet. Til gengæld er det mindre godt, at krisen i produktionsmiljøet omfatter talrige andre virksomheder, som folk bare ikke kender. Virkeligheden er, at det i dag er svært at pege på et eneste filmselskab, der oplever en positiv udvikling," fortsætter Henrik Bo Nielsen.

Han henviser desuden til det problematiske i den nuværende filmaftale. De danske producenter må tilpasse filmene til et antal snævert definerede støttekasser i Filminstituttet, og samtidigt skal de hente en anden og stor del af støtten fra tv-stationerne, der tænker i programflader. Når producenterne samtidig ikke har råd til at tage chancer, er den kunstneriske udvikling i fare.

Jyllands-Posten, 03.12.09 kl. 10.06
Dansk filmkunst under hårdt pres

Aalbæk følger kapitalismens ABC
I dagens Politiken analyserer Niels Lunde Zentropa-bossens udmeldinger og roser ham for at følge de tre grundtrin i kapitalismens ABC: Skær hårdt og brutalt i omkostningerne, find en ny forretningsmodel og kommuniker klart. Erhvervslivets topchefer kunne lære meget af Peter Aalbæk Jensen, konkluderer Peter Lunde.

Jens Bidstup, formand for Filmmedarbejderforeningen, afviser i dagens Politiken, at det er øgede lønomkostninger til filmteknikere, der vælter læsset. Nogle instruktører og manuskriptforfattere får mere end tariffen, mener han, men 80-90 procent får løn efter overenskomsten, og stigningerne har ligget under det generelle niveau.

Produktions-støtte til dansk film

Det Danske Filminstitut tildeler årligt 199 mio. kr. i produktionsstøtte til danske film

128 mio. kr. til danske spillefilm under konsulent- og 60/40-ordningen (inklusive koproduktioner med udlandet)

36   mio. kr. til kort-og dokumentarfilm under konsulentordningen

35   mio. kr. til talentudviklingsfilm fra New Danish Screen

DR og TV 2 er desuden forpligtet til tilsammen at bruge 145 mio. kr. til produktion af danske spillefilm

Beløbene er fastsat i det nuværende filmforlig, der afsluttes efter 2010.

Politiken, 03.12.09 kl. 08.55
Sådan følger Peter Aalbæk kapitalistens ABC

Politiken, 03.12.09 kl. 11.54
Filmarbejderne: Vi får ikke for meget i løn

Tv dækker også
Henrik Bo Nielsen og Peter Aalbæk var onsdag aften i Deadline

DR2 Deadline 22:30, 02.12.09

Henrik Bo Nielsen og Kim Skotte er i aften kl 21.25 gæster i Jersild Live på DR1.