Den Europæiske Filmhøjskole fylder 25 år

JUBILÆUM. Milos Forman tog det første spadestik til Den Europæiske Filmhøjskole mandag den 26. juni for 25 år siden. Siden har 120 elever hvert år udviklet deres filmiske talenter i Ebeltoft.

120 unge mennesker fra hele verden mødes hvert år på Den Europæiske Filmhøjskole med en fælles passion for film. En række af danske filmskabere startede deres karriere i Ebeltoft.

"Jeg tror, at grunden til, at vi efter 25 år stadig er en af de vigtigste bidragsydere i starten af talentfødekæden, er, at vi med kombinationen af højskole og intens filmproduktion formår at skabe nogle helt unikke rammer for mødet mellem forskellige kulturer. Vi giver plads til mange forskellige typer af talent, som mødes i skiftende kreative fællesskaber, og som forløser et kunstnerisk potentiale hos hinanden," fortæller Nadia Kløvedal Reich, forstander på Den Europæiske Filmhøjskole.

Alumni-festival

Det har siden første spadestik været Den Europæiske Filmhøjskoles ambition at skabe et solidt fundamentet for en fremtid for eleverne inden for filmens verden. Mange elever har også fundet deres kreative samarbejdspartnere på filmhøjskolen.

"Et af de absolut vigtigste samarbejder, jeg har haft i min karriere, har været med Oliver Bugge Coutté, som jeg mødte på filmhøjskolen. Han har haft en enorm betydning, og hvem ved, hvis vi ikke havde siddet sent om natten og diskuteret Tarkovsky og Michael Mann over en øl, så tror jeg, historien havde gået en anden vej," fortæller tidligere elev og instruktør Joachim Trier. Bugge Coutté er blandt andet klipper på Joachim Triers film.  

Den Europæiske Filmhøjskole afholder på mandag en stor jubilæumsfest for inviterede gæster og markerer desuden jubilæet hele denne uge med en filmfestival, som viser en række af film skabt af tidligere elever på skolen.