Den skyldige bliver dansk Oscar-kandidat

OSCAR 2019. Den danske Oscar-komité peger på Gustav Möllers 'Den skyldige' som det danske bud i kapløbet om en nominering i kategorien for bedste udenlandske film.

Den komité, der indstiller den danske deltager til kapløbet om en Oscar-nominering i kategorien Foreign Language Film, mødtes torsdag den 20. september, og her blev det afgjort, at årets danske Oscar-kandidat bliver 'Den skyldige' af Gustav Möller, produceret af Nordisk Film Spring.

'Den skyldige' er valgt fra en shortlist på i alt tre kandidater, som komitéen udpegede i august. De to øvrige titler i spil var 'Lykke-Per' af Bille August og 'Vinterbrødre' af Hlynur Pálmason.

Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut og formand for komitéen, siger om valget af 'Den skyldige':

"Opløbet var i år tegnet af tre markante instruktørstemmer, der viser spændvidden og kvaliteten i dansk film. Den vigtigste opgave for os i komiteen har været at pege på den titel, som vi mener vil stå stærkest i det kommende nomineringskapløb."

"Med sin enkle, stramt komponerede historie har Gustav Möllers 'Den skyldige' potentiale til at stå frem i mængden, og det har den allerede bevist. De internationale kritikere har taget godt imod filmen som en original fusion mellem kammerspil og thriller, der holder publikum fanget både med sine overrumplende plottvist og nærgående realisme. Filmen havde premiere på Sundance Filmfestivalen i januar, hvor den vandt Publikumsprisen. Siden har den i USA haft et markant festivalliv, der fortsætter her i efteråret, hvor filmen også får biografpremiere i oktober."

"Den synlighed og udbredelse i USA er uvurderlig for en Oscar-kandidat, der i tilfældet med 'Den skyldige' bakkes op af en distributør, som de seneste fem år har været med til at bringe hele tre danske film frem til nomineringsrunden. Nu holder vi vejret – og glæder os til at følge filmen de kommende måneder."

Om Den skyldige

’Den skyldige’ af Gustav Möller foregår over en enkelt nat og følger en politimands jagt på en kvindes kidnapper med alarmcentralens telefon som eneste redskab. Filmen havde verdenspremiere på Sundance Filmfestivalen, hvor den vandt Publikumsprisen. Kritikerne både herhjemme og internationalt har taget varmt imod Möllers debutfilm, som i Danmark er blevet set af 139.000 biografgængere siden premieren i juni, mens den også er blevet godt modtaget i Frankrig, hvor 260.000 har indløst billet. 'Den skyldige' kommer i de amerikanske biografer den 19. oktober, en lancering varetaget af distributøren Magnolia, der også stod bag de tre danske Oscar-nominerede film 'En kongelig affære', 'Jagten' og 'Krigen'. 

'Den skyldige' er Gustav Möllers debutspillefilm. Han har skrevet manus sammen med Emil Nygaard Albertsen, og Lina Flint har produceret for Nordisk Film Spring med støtte fra Det Danske Filminstituts talentordning New Danish Screen. Filmen, der er synstolket, kan stadig ses i få udvalgte biografer.

Den danske Oscar-komité

Komitéen består i år, ud over formand Claus Ladegaard, af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Mette-Ann Schepelern fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Mette Schramm fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering i Foreign Language-kategorien. Sidste år lå det samlede antal indstillede film på et rekordhøjt antal, nemlig 92.

Akademiets regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2017 til 30. september 2018, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

Kontakt

Claus Ladegaard
Adm. direktør
Tlf. +45 4032 6212
clausl@dfi.dk

Lizette Gram Mygind
Festivalkonsulent, spillefilm
Tlf. +45 2482 3758
lizetteg@dfi.dk

Fra 1. oktober vurderes de indstillede film af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' Foreign Language-komité, der skal vælge seks film til en shortlist. En eksekutiv komité tilføjer yderligere tre film for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten, som derefter består af ni film.

Kort før jul offentliggøres den foreløbige liste med de ni film. Den præcise dato for dette er aldrig officiel. To komitéer, en på USA's østkyst og en på vestkysten, ser de ni film og vælger de fem film, som Oscar-nomineres. 

De fem nomineringer offentliggøres tirsdag den 22. januar. Det 91. Academy Awards Show finder sted søndag den 24. februar.


Ti år med danske Oscar-indstillinger til kategorien Foreign Language
/ efter året for prisuddelingen

2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret 
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros 
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret 
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret 
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet 
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder 
2010 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz 
2009 To verdener / Niels Arden Oplev 

Danmark har igennem de seneste årtier markeret sig ved Oscar-uddelingen, ikke bare med spillefilm, men også med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt.

Danske dokumentarfilm kvalificeret

To danske dokumentarer har fået adgang til den indledende runde i årets kapløb ved at vinde hovedpriser på Oscar-kvalificerende festivaler – nemlig Hind Bensaris 'We Could Be Heroes' produceret af Bullitt Film samt Simon Lereng Wilmonts 'The Distant Barking of Dogs' produceret af Final Cut for Real. Bullitt Film står desuden som koproducent bag endnu en titel, den svenske 'The Raft'. 

I december shortlister Akademiet femten titler, hvoraf fem skal dyste om Oscar-statuetten for årets bedste dokumentarfilm. Også kortfilm kan kvalificere sig ved at vinde priser i løbet af året. Det har foreløbig de to danske kortfilm 'Maja' og 'Abu Adnan' gjort.