Den som dræber kommer godt fra start

TV-PREMIERE. Knap en tredjedel af den danske befolkning så med, da TV 2's nye krimiserie åbnende søndag aften, og det internationale format i gyset blev af anmelderne tolket både positivt og negativt.

TV 2 og Miso Films nye krimiserie "Den som dræber" blev ved premieren ivrigt modtaget af seerne. Knap halvanden million eller rettere 1.477.000 danskere så med, da første afsnit af den Public Service Pulje-støttede krimiserie løb over skærmen søndag den 13. marts.

"Det er dejligt at se, at støtten fra Public Service Puljen opfylder sit formål og kan være med til at løfte en dansk krimiserie produceret for en af de kommercielle kanaler op i en international klasse," siger Claus Ladegaard, områdedirektør for Produktion og Udvikling ved Det Danske Filminstitut.

Anmeldelser

Politikens Henrik Palle uddeler fem-stjerner, og glæder sig over, at "Det er klædeligt, at vi nu får en krimi, som er mere krimi, end den er intimsfæredrama, og som i det mindste i sit udspring bygger på en 'rigtig' forfatters fantasier."

"Det er effektiv underholdning, der snildt kan måle sig med, hvad vi ellers udsættes for fra udlandet i disse tider. Hvis niveauet holder, er det en triumf for TV 2. Og en sejr for dansk krimifjernsyn," konkluder Henrik Palle, der glæder sig over, at første og andet afsnit (som han har fået lov at smugkigge med på) fremtræder "seriøst uhyggeligt og snildt kan give selv hærdede voksne onde drømme".

For B.T.'s Birgitte Grue virkede det så stærkt, at hun "havde svært ved at få blodtrykket ned på plads efter premieren på 'Den som dræber'," og hun replicerer med stjerner. "Jeg spår, at en ejendommelig lyd vil kunne høres over Danmark i aften: en kakofoni af neglebiden fra hundredetusinder tv-hjem!", forudsiger hun.

I den helt anden ende af skalaen holder Berlingskes Jakob Steen Olsen igen med kun to stjerner til åbningsafsnittet, som han ikke finder originalt: "'Den som dræber' forsøger i det hele taget med alle midler at ligne alle de andre mørke serier, der har besat sendefladen i disse krisetider. Fra 'CSI' og nedefter. Den har international klasse - og det er ikke en ubetinget ros."

Universet er skabt af bestsellerforfatter Elsebeth Egholm i samarbejde med manuskriptforfatter Stefan Jaworski, og Birger Larsen er konceptuerende instruktør. Serien er produceret af Jonas Allen og Peter Bose for Miso Film, og Public Service Puljen har bevilliget 10 mio. kroner til udvikling og produktion.

Episode 1 (genudsendelese)
TV 2 lørdag den 19. marts kl. 23.05

Epsiode 2
TV 2 søndag den 20. marts kl. 20.00

DFI presseklip