Den ufortalte historie

INTERVIEW. Martin Zandvliets efterkrigsdrama "Under sandet" kan ses i de danske biografer fra 3. december og har verdenspremiere på Toronto Filmfestival den 10. september. "Det er historien om unge tyske drenge, som blev effektivt ofret. Men den tager dig på en rejse fra had til tilgivelse," siger instruktøren.

Martin Zandvliets "Under sandet", som viser et ubeskrevet kapitel af Danmarks efterkrigstid, har i dag verdenspremiere på Toronto International Film Festival, hvor den åbner den nye internationale konkurrenceprogram, Platform.

"Jeg håber, den vil skabe noget debat i Tyskland og Danmark, men jeg har også prøvet at gøre det til en meget universel historie. Ved hver krig og i hvert land har vi efterdønninger. Det er vigtigt, at vi lærer at tilgive og se på hinanden med kærlighed i stedet – eller i det mindste ikke se alle som fjenden. Det er meget nærværende i det liv, vi lever nu. Se på Kosovo, Afghanistan, Syrien… Hvem skal rydde de miner?" siger Zandvliet til Wendy Mitchell i Filminstituttets engelsksprogede digitale magasin DFI-FILM.

Læs hele interviewet: The Untold Story

"Under sandet" udspiller sig i dagene efter Tysklands kapitulation, maj 1945, regnskabets time efter fem års besættelse. En flok unge tyske krigsfanger udleveres til de danske myndigheder og sendes efterfølgende ud til Vestkysten, hvor de beordres til at fjerne de over 2 millioner miner, som den tyske besættelsesmagt har placeret under sandet langs kysten. Med deres bare hænder, kravlende rundt i sandet, bliver drengene tvunget til at udføre det livsfarlige arbejde under ledelse af den danske militære kaptajn, Carl Leopold Rasmussen. Filmen er inspireret af autentiske hændelser. Man antager, at over 2000 tyske soldater blev sendt ud som 'frivillige' mineryddere og at hen ved 250 tyske soldater mistede livet, mens 600 af dem blev lemlæstet.

"Under sandet" er produceret af Mikael Rieks for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut. Filmen har dansk premiere 3. december.