Der var engang i Middelfart ...

CPH:DOX. Michael Madsen zoomer ind på det gennemsnitlige for at nå frem til det vigtige i "The Average of the Average", en Danmarksfilm i 3D.

Hvordan kan vi vide, hvad der siger noget vigtigt om vores tid om 100 år? Det spørgsmål er afsættet for Michael Madsens nye film "The Average of the Average", der har premiere på CPH:DOX lørdag den 12. november.

Filmen fortæller om Middelfart i 13 korte kapitler. Men det er ikke et byportræt i nogen gængs forstand. "The Average of the Average" er opstået i et samarbejde med Middelfart Museum, og kapitlerne fungerer som 13 udstillingsmontrer i et virtuelt museum over, hvad der – måske – kendetegner vores tid, hvis man forsøger at se det med fremtidens øjne.

CPH:DOX 2011

CPH:DOX løber fra den 3. til den 13. november.
Læs mere og køb billetter på www.cphdox.dk

At nærme sig det gennemsnitlige

"Museets privilegium er tidens privilegium," siger instruktør Michael Madsen. "Det er afstanden i tid, der gør, at man kan se, hvad der er væsentligt. Arbejder man i samtiden, er det sværere at få øje på."

"I min film har jeg taget udgangspunkt i den måde, hvorpå museer kategoriserer bestemte typer af objekter for på systematisk vis at videregive viden til eftertiden. Da Middelfart betyder 'farvand midt imellem' eller 'det midt på vejen', gav det mig et koncept for, hvordan jeg ville indsamle materialet. Fra museumsmanualen har jeg udvalgt en serie genstande eller fænomener, og her startede filmen: Lad mig finde det nøjagtige gennemsnit af dette fænomen i Middelfart og filme det."

Madsen's film er dermed ikke kun en film om Middelfart, men også om vores måde at indramme nutiden på – for eftertiden. I "Into Eternity", instruktørens storroste film fra sidste år, er det også forholdet mellem nutid og fremtid, der er i spil i en historie om et atomaffaldsdepot i Finland, der skal beskyttes mod indtrængen i 100.000 år.

Optaget i 3D

Når publikum sætter sig til rette i biografen til CPH:DOX-premieren, er de også vidner til lidt af en Danmarkssensation. Der er nemlig tale om Danmarks første dokumentarfilm i 3D. Et format, der tilfører dokumentargenren et helt særligt nærvær, siger instruktøren.

"Det giver en anderledes livagtig oplevelse. Det hele føles meget tæt på, når man for eksempel ser mennesker sidde og fortælle eller gå ned ad gaden." Men, tilføjer Madsen, der er også noget andet på spil. "Jeg skal ikke helt kunne sige, hvad det er, men der er en kunstighed i det, som jeg synes er fascinerende at udnytte i de forskellige kamerapositioner."

Med sin film kommer Michael Madsen på forunderlig vis i dialog med fortiden. Det viser sig nemlig, at en af Danmarks største 3D stillfotografer boede i Middelfart. "Peter Fangel tog bunkevis af stereoskopiske fotografier i 1880'erne og årene frem. Derfor er den 13. film i serien bygget på hans utrolige visuelle repræsentationer af livet dengang."

Livet bag fænomenerne

"Konceptuelt tematiserer min film ethvert museums problem," siger Madsen, "nemlig hvordan man ud fra en udstilling af genstande kan fortælle om et menneskes livsverden. En genstand i sig selv fortæller jo bare, at den eksisterer, men det er mennesket bag, det vil sige følelserne og tankerne, der er interessante."

"De fænomener, som jeg filmer, er måske nok styret af princippet om det gennemsnitlige. Men tanken er også at vise, at gennemsnittet altid er noget meget specifikt. Der er ikke bare tale om registreringer. Der er menneskeliv bag ved, og det er dem, som disse 13 film kredser om."

The Average of the Average

Tid: 12. november 2011 kl. 17.30
Sted: Empire
Instruktøren vil selv være til stede

CPHDOX_210