Det danske regentpar besøger kroatisk filmfestival

STATSBESØG. I anledning af det danske statsbesøg i Kroatien 21.–24. oktober har Zagreb Film Festival sat fokus på dansk film. Det danske regentpar lægger vej forbi festivalen og konsoliderer dermed samarbejdet mellem Kroatien og Danmark på filmområdet.

Birgitte Stærmose var med sin dansk-kroatiske koproduktion fra 2011, spillefilmen "Værelse 304", med til at bane vejen for et udvidet samarbejde mellem Danmark og Kroatien. Senest har samarbejdet manifesteret sig i Ole Christian Madsens nye spillefilm "Steppeulven" (tidligere "Itsi Bitsi"), der ligeledes er en koproduktion mellem de to lande, hvoraf en stor del er optaget i Kroatien.

Zagreb Film Festival har i år elleve danske film på programmet, og det Danske Filminstitut arrangerer i samarbejde med Croatian Audiovisual Centre – under navnet "Danes Go South" – et branchemøde med fokus på koproduktion. Regentparret vil være til stede ved åbningen af det danske fokus den 22. oktober, hvor "Steppeulven" og Hlynur Pálmasons kortfilm "Seven Boats" bliver vist.

"Seven Boats" er en del af konkurrenceprogrammet for kortfilm. Søren Balles "Klumpfisken" deltager i konkurrenceprogrammet for spillefilm.

Margrethe-roed-loeber-KroatHendes Majestæt Dronningen ankommer til premieren på "Itsi Bitsi" ved Filmfestivalen i Zagreb.

Danmark som filmisk forbillede

Kroatien og Danmark har flere ligheder, ikke mindst i størrelse, men der er forskelle i relation til økonomi, organisation og stabilitet. Som et relativt ungt filmland har Kroatien i høj grad set mod Danmark for at finde inspiration til udformning af deres filmlov og nationale filminstitut. Det fortæller Hrvoje Hribar, der er leder af Croatian Audiovisual Centre.

"Besøget af Hendes Majestæt Dronningen til premieren på 'Itsi Bitsi', der er produceret i samarbejde mellem danskere og kroater, er en utrolig gave med et strejf af skæbne over sig, idet cirklen bliver sluttet efter 20 års kamp, bestræbelser og håb," siger Hrvoje Hribar. 

Zagreb Film Festival finder sted 19.-23. oktober.

"Steppeulven" får dansk premiere den 19. februar.

Danske film på Zagreb Film Festival

"Steppeulven" af Ole Christian Madsen
"Seven Boats" af Hlynur Pálmason
"Klumpfisken" af Søren Balle
"Helium" af Anders Walter
"Drømmen" af Niels Arden Oplev
"Vikaren" af Ole Bornedal
"Max Pinlig" af Lotte Svendsen
"MGP-Missionen" af Martin Miehe-Renard
"Palle alene i verden" af Astrid Henning-Jensen
"Dem man elsker" (kortfilm) af Malou Reymann
"Her bor Jensen" (kortfilm) af Martin Strange Hansen