Det røde kapel til Sundance

Mads Brüggers film om Nordkorea deltager i World Cinema Documentary-konkurrence på den prestigefyldte Sundance Film Festival.

Det var kun 12 ud af 782 dokumentarfilm, der slap igennem nåleøjet hos en af verdens mest kritiske udvalgelsesjuryer på Sundance. Festivalen er kendt for at udvælge begavede, underholdende og ”uafhængige” film, og her har ”Det røde kapel” altså opfyldt alle kriterier.

Forklædt som kommunister

Sammen med to danskkoreanske komikere og et tv-hold rejste journalist Mads Brügger i tre uger rundt i Nordkorea. Det er mere end almindeligt svært, at få tilladelse til at filme i det censur-ramte land, defor lød den officielle historien på, at de var en teatertrup på kulturudveksling. Men agendaen var naturligvis en anden, nemlig at tage et nærmere kig på det diktatoriske styre. Med en blanding af sort humor og ramme alvor forsøger Mads Brügger & co, at finde sandheden om Nordkorea.

Fortællingen om  de tre mænds tur blev i 2006 vist som tv-serie på DR2, og er efterfølgende klippet om til en halvanden times dokumentarfilm i samarbejde med Zentropa Rambuk.

Prisvinder i september

”Det røde kapel” vandt i september prisen ”Bedste Nordiske Dokumentar” ved festivalen Nordisk Panorama  i Reykjavik og deltog i november på verdens største dokumentarfilm festival IDFA i Amsterdam. Filmen har nu mulighed for at vinde endnu en pris, når den deltager ved Sundance Film Festivalen i Utah 21.-31. januar 2010.